Monteil-i Adhemar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monteil-i Adhemar
(Adhémar de Monteil)
Adhemar püspök (balról az első) kezében a Szent Lándzsával Antiókhia ostrománál
Adhemar püspök (balról az első) kezében a Szent Lándzsával Antiókhia ostrománál
Született 11. század
Elhunyt 1098. augusztus 1.
Antakya
Állampolgársága francia
Foglalkozása pap
Tisztség püspök
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Monteil-i Adhemar témájú médiaállományokat.

Monteil-i Adhemar (? - 1098. augusztus 1.) Le Puy püspöke, az első keresztes hadjárat jelentős alakja.

Élete[szerkesztés]

Monteil-i Ademar neve a forrásokban először 1087-ben tűnik fel, amikor elfoglalta Le Puy-en-Velay püspöki székét. 1095 augusztusában II. Orbán pápa Franciaországba látogatott és Le Puyban találkozott Adhemar püspökkel, valószínűleg már ekkor beszámolt neki későbbi terveiről a keresztes hadjárat megindításával kapcsolatban. Novemberben a clermont-i zsinaton Adhemar elsőként vette fel a keresztesek jelképének számító posztókeresztet, majd a pápa kinevezte apostoli legátussá és megbízta a keresztes hadak vezetésével IV. Rajmund toulouse-i gróffal és Bouillon Gottfried mellett.

A hadjárat alatt Adhemar megbízatása volt az I. Alexiosz bizánci császárral való tárgyalás, valamint fontos szerepet játszott Antiókhia 1098-as ostromában és a Dorylaeumi csatában. Az Antiókhiai győzelmet követően megkísérelte végleg elrendezni a keresztes vezetők között kitört villongást, de a seregben kitört tífuszjárvány során megbetegedett és augusztus 1-jén elhunyt.

Halála után a katonák szentként kezdték tisztelni, a legenda Jeruzsálem egy évvel későbbi ostroma során a katonáknak többször is megjelent, segítve őket a város bevételében.

Források[szerkesztés]

  • Encyclopædia Britannica, Cambridge, 1911.