Monte Cristallo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monte Cristallo
A Cristallo-hegység dél felől (Cortinából nézve). Csúcsok balról jobbra: Cristallino d’Ampezzo, Cima di Mezzo, a főcsúcs Monte Cristallo és a Piz Popena. Magasságok 3008 / 3154 / 3221 / 3152 m
A Cristallo-hegység dél felől (Cortinából nézve). Csúcsok balról jobbra: Cristallino d’Ampezzo, Cima di Mezzo, a főcsúcs Monte Cristallo és a Piz Popena.
Magasságok 3008 / 3154 / 3221 / 3152 m

Magasság3221 m
HelyBelluno megye, Veneto régió  Olaszország
HegységDolomitok
Relatív magasság1412 m
Típussziklahegy
Első megmászás1865. szeptember 14., Paul Grohmann, Angelo Dimai, Santo Siorpaes
Legkönnyebb útvonalDélkeleti fal, déli perem (UIAA sz. II. fokozat)
Elhelyezkedése
Monte Cristallo (Bolzano autonóm megye)
Monte Cristallo
Monte Cristallo
Pozíció Bolzano autonóm megye térképén
é. sz. 46° 34′ 31″, k. h. 12° 12′ 01″Koordináták: é. sz. 46° 34′ 31″, k. h. 12° 12′ 01″
Monte Cristallo (Veneto)
Monte Cristallo
Monte Cristallo
Pozíció Veneto térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Monte Cristallo témájú médiaállományokat.

A Monte Cristallo (szó szerint „Kristályhegy”) a Cristallo-hegység legmagasabb csúcsa. Az észak-olaszországi Dolomitokban, az Ampezzói-Dolomitok csoportjában található. Tengerszint feletti magassága 3221 méter. Elsőként Paul Grohmann, Angelo Dimai és Santo Siorpaes mászta meg, 1865. szeptember 14-én. Régi német neve Kristallberg, de mindkét helyi hivatalos nyelv (német és olasz) csak az olasz Monte Cristallo elnevezést használja.

Földrajzi fekvése[szerkesztés]

A Monte Piana (balra), a Piz Popena és a Monte Cristallo északról, a Höhlenstein-völgyből, a Dürren-tó felől nézve (19. századi képeslap)
A Monte Piana (balra), a Piz Popena és a Monte Cristallo északról, a Höhlenstein-völgyből, a Dürren-tó felől nézve (19. századi képeslap)

A Monte Cristallo Olaszország északkeleti részén, Veneto régió Belluno megyéjének területén található, az Ampezzói-Dolomitokhoz tartozó Cristallo-hegycsoportban, Cortina d’Ampezzo városától északkeletre. Tömege uralja a tőle keletre fekvő Boite-völgyet, az Ampezzói-völgy felső szakaszát. Cortina d’Ampezzo centrumából közvetlenül nem látható, mert a Pomagagnon hegygerinc takarja, de a városból kelet felé, a Monte Faloria síközpont és a Tre Croci-hágó felé vezető útról teljes tömegében belátható.

A Cristallo-hegycsoportot nyugaton a Tofanák, északnyugaton a Pragsi-Dolomitok, északkeleten a Sexteni-Dolomitok és a Monte Piana, keleten a Misurina-tó és a Cadini hegycsoport, délkeleten a Sorapiss hegycsoport (ennek északnyugati kiszögellése a Monte Faloria), délen a Cortinai-katlanvölgy veszi körül. A masszívum legmagasabb csúcsa a Monte Cristallo. Közvetlen északi szomszédja a Cima di Mezzo („Középső-csúcs”, 3154 m) és a Cristallino d’Ampezzo (3008 m). Tőle keletre a Piz Popena hegycsúcs (3152 m) emelkedik a Popena-völgy fölé.

A Monte Cristallo és a Piz Popena délről, a Tre Croci-hágóból nézve
A Monte Cristallo és a Piz Popena délről, a Tre Croci-hágóból nézve

A Monte Cristallo csúcsára vezető legkönnyebb útvonal délkelet felől, a Tre Croci-hágóból indul, 1809 méter magasságban. A Grava di Cerigeres nevű meredek törmelékvályún és a Cristallo-hágón (Passo del Cristallo) keresztül juthatunk fel a csúcsra. A mászóút II. fokozatú, az UIAA skála besorolása szerint.[1]

Érdekesség[szerkesztés]

  • A Kék fény (Das blaue Licht) című német misztikus játékfilm történései a Monte Cristallón és környékén játszódnak. A filmet Leni Riefenstahl és Balázs Béla írta és rendezte, Riefenstahl játszotta a főszerepet is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hanspeter Willi: Fotos vom Berg. Monte Cristallo (3221 m) (német nyelven) (pdf). fotosvomberg.ch. (Hozzáférés: 2017. július 15.)
  2. Kék fény az Internet Movie Database oldalon (angolul)

Források, kapcsolódó információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cristallo
A Wikimédia Commons tartalmaz Cristallo témájú médiaállományokat.