Monsieur (ancien régime)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Monsieur szócikkből átirányítva)
Egy nevezetes Monsieur: Fülöp, Orléans hercege (1640-1701), XIV. Lajos öccse, 1661-ig trónörökös.

A Monsieur megjelölés (önálló főnévként, mindig nagy kezdőbetűvel) az ancien régime idején (azaz a francia forradalom előtt) a francia király legidősebb öccsének (frère cadet du roi de France) címzése volt.

Eredete[szerkesztés]

A szó etimológiája: Két ősi francia szó egybeolvadásából keletkezett:

  1. Előtagja a francia mon birtokos névmás melléknévi formája, melynek jelentése: „az enyém, az én [birtokom]…”. (Más nyelvi megfelelői például németül mein(er), angolul my, stb.).
  2. Utótagja a francia seigneur főnév megrövidült formája, melynek jelentése „úr, nagyúr, kegyúr”.

Kiejtése a mai francia nyelvben: mǝ.sjø (kb. „möszjő”).

Története, használata[szerkesztés]

Az 1576. május 6-i étigny békeszerződést (hivatalos nevén beaulieu-i ediktumot, Édit de Beaulieu) gyakran Paix du Monsieur néven említik, (magyarul kb. A Király Öccse-Urának békéje). A szerződést III. Henrik francia királyra az ellene vonuló protestáns főurak (köztük Navarrai Henrik) kényszerítették rá, akikhez – bátyját elárulva – csatlakozott a király öccse, Ferenc, Alençon hercege is (1555–1584). Ferenc számítása bevált, ő lett a szerződés legfőbb haszonélezője, megkapta Anjou hercegének címét, és három gazdag tartományt, Anjout, Touraine-t és Berryt. Ezért ezt az eseményt már a kortársak is a Monsieur békéjének nevezték, a király öccse után.

1640–1660 között Gaston orléans-i herceget (1608–1660), XIII. Lajos francia király legidősebb öccsét, aki a király első fiának megszületéséig trónörökös is volt, a Grand Monsieur címmel illették, hogy megkülönböztessék a később megszületett Petit Monsieur-től, Fülöp királyi hercegtől (1640–1701), XIV. Lajos király öccsétől, aki születése révén nagybátyja elé került a trónöröklés rendjében.

A francia történelemben az alábbi nevezetesebb hercegek viselték a „Monsieur, frère du roi” címzést:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]