Monolit-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monolit-díj
Szervezet neveAvana Egyesület
Alapítás éve2020
OrszágMagyarország
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

A Monolit-díj egy magyar irodalmi elismerés, amelyet a sci-fi irodalmi zsánerbe sorolható, magyar nyelven megjelent, kiemelkedő színvonalú regényeknek és novelláknak ítélnek oda. A díj kiadóktól, irodalmi szervezetektől és intézményektől független.

A díjat 2020. április 23-án alapította az Avana Egyesület, miután a Zsoldos család elvette a Zsoldos Péter-díj gondozásának jogát az egyesülettől. A díj elvétele vitatott megítélésű a magyar sci-fi irodalmi közéletben.[1] A díjra pályázó műveket az egyesület által felkért független, szakmai zsűri értékeli, és ítéli oda a díjat.

A díj egy-egy kategóriában kétévente kerül kiadásra, 2020-ban novella kategóriában, 2021-ben regény kategóriában, 2022-ben ismét novella kategóriában (stb.) oszt díjat a zsűri. Minden évben az előtte lévő két év regény- és novellatermése nevezhető a díjra (az első évben rendhagyó módon csak a 2019-ben, első kiadásban megjelent novellák nevezhetnek).

A Monolit-díj logója

A díj megjelenése egy fekete monolit, amelynek élén gravírozva szerepel a nyertes neve, a nyertes mű címe és a díj odaítélésének éve. Továbbá a díj pénzjutalommal is jár.

A díjkiosztásra minden évben az országos sci-fi találkozón, a HungaroConon kerül sor.

A pályázaton részt vehet minden olyan magyar szerző munkája, amely első ízben a megelőző naptári évben magyar nyelven jelent meg. A pályamű nyomtatott vagy elektronikus formátumú, kizárólag sci-fi tárgyú regény lehet, és kiadói tevékenységet (is) folytató, adószámmal rendelkező cég vagy egyéni vállalkozó által került fizetős tartalmi forgalomba.

Nem nevezhető a díjra az a mű, amely magánkiadásban vagy valamely magánkiadást támogató kiadónál jelent meg (print on demand kiadó), amennyiben az előzetes bírálat alapján a mű nyelvi szintje, kiadói gondozottsága nem éri el a zsűrizéshez elvárt minimumot. Amennyiben ötnél kevesebb nevezés érkezik, a díj nem kerül kiosztásra, de a nevezés nem válik semmissé, hanem a nevezett művek a két év múlva esedékes pályázaton újra indulnak.

Az Avana Egyesület vezetőségi tagjainak, valamint a Monolit-díj zsűritagjainak művei nem nevezhetők a díjra.

Díjazottak[szerkesztés]

Regények[szerkesztés]

Regény kategóriában az első díjat 2021. szeptember 11-én adták át a HungaroConon.

ÉV Díjazott
2021 Markovics Botond: Eldobható testek[2]

Novellák[szerkesztés]

ÉV Díjazott Különdíj
2020 Komor Zoltán: Plázafej Makai Máté: Zeusz-komplexus

Ecsédi Orsolya: Elv

2022 Varga Csaba Béla: Ördögnyelv

Közönségdíj[szerkesztés]

ÉV Díjazott
2020 Urbánszki László: Friss levegő
2021 J. Goldenlane: Térdig sárban[2]

Zsűri[szerkesztés]

Dr. Szilárdi Réka, Benkő Marianna, Csák Tamás, Erdei Lilla, Fiala Zoltán, dr. Makai Péter Kristóf

Dr. Szilárdi Réka, Benkő Marianna, Csák Tamás, Erdei Lilla, Fiala Zoltán, Lévai Szebasztián (Letya)

Dr. Szilárdi Réka, Csák Tamás, Erdei Lilla, Fiala Zoltán, Lévai Szebasztián (Letya), Para-Kovács Imre

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]