Monográfia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A monográfia önálló dolgozat, szakmai írásmű, amely egy tudományos kérdést minden szempontból, kimerítően, egységbe foglalva tárgyal. Gyakran doktori dolgozatok, akadémiai pályaművek. A monográfia abban különbözik a tankönyvektől, kézikönyvektől, hogy nem egy bizonyos tudományterület egészét térképezi fel, hanem annak csak egy részét mutatja be. A kisebb terjedelmű, részben a nagyközönségnek szánt, tömörebb művet kismonográfiának nevezik.

A szó eredete[szerkesztés]

A szó görög eredetű, a mono 'egy' és a grafia 'rajz, leírás' szavak összetételéből keletkezhetett[1] és az egy bizonyos tárgyról való írásra utalhat – a monográfiák ugyanis abban különböznek a tankönyvektől, kézikönyvektől, hogy nem valamely tudományterületet térképezik fel, hanem egy bizonyos kutatást vagy tanulmányt ismertetnek.

Az akadémikusok gyakran vesznek részt könyvek szerkesztésében, kutatásaikat általában cikkek formájában publikálják; ám monográfia kiadására kevesen vállalkoznak – tudományos körökben ez az egyik legkomolyabb szakmai előmenetel.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]