Momoko (divatbaba)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Momoko-baba (モモコドール?) 1/6 méretarányú (27 cm, 10,6 inch) japán divatbaba, mely méreteiben Robert Tonner Tiny Kitty Collieréhez hasonlítható.

A Momokót 2001-ben hozta létre a Petworks japán szoftvercég.[1][2] A baba tervezője Manabe Namie (真鍋奈見江?) volt.[3]

2004-ben a Petworks átadta a termékvonalat a Sekiguchi játékbaba-készítő vállalatnak.[4] A Sekiguchi kisebb módosításokat végzett a babán, majd tömegcikként kezdte azt árusítani, azonban a vonal általános elgondolása továbbra is a „mindennapi” modern nő képe maradt.[5]

A Petworks korlátozott példányszámban továbbra is gyárt Momokókat a Close-Clipped Sheep (CCS) termékvonalban, a Sekiguchi által gyártott testet használva, azonban a valamelyest eltérő arcfestési stílussal, illetve néha kissé eltérő fejjel.

A Momoko-babáknak, hasonlóan a legtöbb ázsiai divatbabához láthatóak az illesztései, hajlékonyak; lehet döntögetni és tekergetni a fejüket, hajlítani és forgatni a csuklójukat, hajlítani a térdüket, deréktájt enyhén rugalmasak és hajlíthatóak is, valamint a csuklóik és bokáik szintén rugalmasak. A Momoko-babák önmaguktól képesek megállni, nincs szükség támasztékra, bár a fémtartó a szériatartozék.

A Momoko-babák ruházata rendszerint szabályszerűek és különböző stílusokat követve elegánsak,[6] így például számos modern utcai viselet, a tipikus japán iskoláslány egyenruhák, a japán irodistanő-stílus, a nyugati menyasszonyi ruhák vagy a japán nyári jukaták. A Sekiguchi a babák fő vonalán kívül különböző korlátozott példányszámú babát is megjelentett. Ezek közé tartoznak az Isetan-Momokók,[7] vagy az olyan közreműködések, mint a Gainax-babák.[8]

A Momoko ugyanazt az ázsiai piacot célozza meg, mint a népszerű Blythe- vagy Pullip-babák, így a legtöbb ázsiai és néhány amerikai divatbaba-ruhát is képesek viselni, köztük bizonyos Pullip-, Jenny-, Azone-, Obitsu-, Annz- és Barbie My Scene-ruhákat. Annak ellenére, hogy a Momokók célközönsége elsősorban a nők, azonban néhány Momokónak férfi vásárlói is vannak.[9]

A Mame Momokók (豆momoko?, ’bab vagy mini Momoko’) 9 cm (3,5 inch) méretű olcsóbb, képregényesebb babák, amikkel a Momoko-készítőknek lehetősége van, hogy kevésbé költségesen próbálják ki, hogy mekkora kereslet van az új ruhaterveikre.[10] A Mame Momoko-babákat, ellentétben a nagyobb megfelelőikkel férfi és női kivitelben is gyártják, bár anatómiailag nincs eltérés közöttük.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petworks' Momoko Chronology in English. [2015. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  2. Petworks Doll Division
  3. Namie Manabe's Profile at Petworks
  4. Sekiguchi's Official Momoko Site
  5. Momoko Doll Profile in English. [2007. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  6. Official Momoko Lineup Site. [2016. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  7. Momoko Doll Special Page. [2007. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  8. Momoko Doll Collaboration Page. [2007. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  9. Japan Toys R Us Interview Page. [2007. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  10. "About Momoko" Interview on RoboChris. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)

További információk[szerkesztés]