Molnár Vince (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár Vince
Született1926. november 25.
Nyárádszentanna
Elhunyt2006. március 23. (79 évesen)[1]
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
orvosi szakíró,
egyetemi tanár,
képzőművész
SablonWikidataSegítség

Molnár Vince (Nyárádszentanna, 1926. november 25.2006. március 23.) erdélyi magyar orvos, az igazságügyi orvostan kutatója és előadója, egyetemi tanár, képzőművész.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskolát a Református Kollégiumban végzett Marosvásárhelyt (1947), ugyanitt az OGYI-ban szerzett orvosi érdemdiplomát (1953). Itt kezdte pályáját az igazságügyi orvostani tanszéken; 1958-tól a Bukaresti Minovici Igazságügyi Orvostani Intézet fiókjának bio-kriminalisztikai laboratóriumában is dolgozott. Az orvostudományok doktora (1968), a Román Orvostudományi Akadémia, a Legfelső Igazságügyi Orvosi Szakértői Bizottság tagja. 1983-tól előadótanár, laboratóriumi vezető főorvos. Húsz éven át a Népi Egyetem "Társadalmi élet és orvostudomány" c. szakkörét vezette. A helyi Műkedvelő Képzőművészeti Kör tagjaként több kiállításon szerepelt. Szülőfalujában 2004 júliusában a Nyárádszeredai Napok nyitányaként Molnár Vince és Kiss Ármánd Zoltán képeiből rendeztek festészeti tárlatot a református parókia épületében.[2]

Az igazságügyi-orvosi genetika és alkohológia területén az ujjlenyomatok öröklésmenetét, a krónikus betegségekre való örökletes fogékonyságot vizsgálja, foglalkoztatják az öngyilkosság kérdései. Szakközleményei hazai szaklapokban (Revista MedicalăOrvosi Szemle, Problemele de medicină legală şi criminalistică), valamint külföldi szaklapok (Acta Morphologica Academiae Scientiarum Hungaricae, Dermatoglyphics news Bulletin) hasábjain jelentek meg. Társszerzője a Medicină legală (1966) c. kézikönyvnek, egy-egy fejezetet írt a Pop-Anghelescu-féle Tratat practic de criminalistică 1978-as II. és 1982-es III. kötetébe. Ismeretterjesztő cikksorozatai jelentek meg a helyi Vörös Zászlóban Egy törvényszéki orvos naplójából és az Új Életben Törvényszéki orvosi szemmel címmel.

Kötetei[szerkesztés]

  • Törvényszéki orvostani jegyzet (társszerzésben, kőnyomatos, Marosvásárhely, 1954);
  • Törvényszéki orvostan I-III (társszerzésben, kőnyomatos jegyzet, Kolozsvár, 1960);
  • Humángenetika a gyakorlatban (tudománynépszerűsítő, Kolozsvár, 1984).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iochom István: Újabb tények és adatok Pusztai Ferenc haláláról, Háromszék, 2007. december 6.
  2. b.d.: Vasárnap Nyárádszentannán. Népújság (Marosvásárhely), 2004. július 27. (Udvardy Frigyes adatbankja nyomán).

Források[szerkesztés]