Mokkás csésze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mokkás csésze

A mokkás csésze (franciául demitasse) egy kávéscsésze-típus, amelyet a török kávé felszolgálásához alakítottak ki. Néhány nyelven a megnevezése fincan, fildžan, filxhan or φλιτζάνι (flidzáni). Spanyolul pocillo néven illetik.

Jellemzői[szerkesztés]

Űrtartalma 60-90 milliliter között változhat, amely mintegy feleakkora, mint a körülbelül 120 milliliter űrtartalmú átlagos normál kávéscsésze. Anyagát különböző kerámiák alkothatják, például porcelán. A csészéhez a hagyományoknak megfelelően csészealj is tartozik. Néhány kávéházban vagy étteremben díszes, csillogó mintázatokkal ellátott mokkás csészékben szolgálják fel a kávét.[1][2] Másik változata a fémkarimával ellátott üvegcsésze.

Fordítás[szerkesztés]

Mokkáscsésze-készlet fém étkészlettel

Ez a szócikk részben vagy egészben a Demitasse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Demitasse cup and saucer, "Imari" pattern. Yale University Art Gallery. [2011. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 10.)
  2. Haviland Demitasse Teacup and Saucer. Tempe Historical Museum. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 10.)