Mogyorós lednek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mogyorós lednek
Lathyrus tuberosus s37.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Osztály: Kétszikűek
Rend: Hüvelyesek
Család: Pillangósvirágúak
Nemzetség: Lathyrus
Tudományos név
Lathyrus tuberosus
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mogyorós lednek témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mogyorós lednek témájú médiaállományokat és Mogyorós lednek témájú kategóriát.

A mogyorós lednek vagy gumós lednek (Lathyrus tuberosus) a pillangósvirágúak családjába tartozó, eredetileg Európában és Nyugat-Ázsiában honos, de a világ számos országában elterjedt, ehető gumójú gyomnövény.

Megjelenése[szerkesztés]

A mogyorós lednek 30-80 cm magas, lágyszárú, évelő kúszónövény. A talajban a gyöktörzsén 3-5 cm-es gumók találhatók, amelyek a növény vegetatív terjedésében és tápanyagraktározásban játszanak szerepet. Vékony, a föld felszínén fekvő, vagy levélkacsaival támasztékra kapaszkodó szára élesen négyszögletű, de nem szárnyas. Váltakozó állású levelei páratlanul szárnyasan összetettek, de csak egyetlen levélkepárból állnak, a csúcsi levélke pedig elágazó kapaszkodókaccsá redukálódott. A 2-4 cm-es levélkék hosszúkás-elliptikusak, végük hegyesedők a levélalapnál látható pálhaleveleknél lényegesen nagyobbak.

Június elejétől szeptember végéig virágzik. Virágzata hosszú kocsányú, 2-5 virágból álló fürt. Az illatos virág pillangós szerkezetű, 1,2-2 cm széles, pártája sötétrózsaszín. A csészelevelek száma 5, a porzóké 10.

Termése 2–4 cm hosszú, barna, lapos hüvely, benne 3-6 maggal. A barnászöld, vagy világosbarna magok oválisak, felületük finoman ráncos, tekervényes. Méretük 3,5-5 mm.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Európában (közép- és kelet-európai súlyponttal) és Nyugat-Ázsiában őshonos, Észak-Amerikába és Kelet-Ázsiába behurcolták. Magyarországon gyakori gyomnövény.

Bolygatott területeken, útszéleken, kertekben, szántóföldeken fordul elő. A jó mészellátottságú, laza, homokos vályogtalajokat és a kötött, réti agyagtalajokat részesíti előnyben. Mészjelző. Magról vagy gumóiról vegetatívan szaporodik.

Jelentősége[szerkesztés]

Látványos, illatos virágai miatt dísznövényként termesztik. Keményítőt, cukrot, fehérjét tartalmazó gumóit nyersen vagy főzve régóta fogyasztják, ízük a mogyoróra emlékeztet. Igen ízletes, de kis méretei miatt élelmiszerként való termesztése nem gazdaságos.

Források[szerkesztés]