Mobula alfredi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mobula alfredi
Az állat alulról
Az állat alulról
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Sasrájaalakúak (Myliobatiformes)
Család: Sasrájafélék (Myliobatidae)
Alcsalád: Mobulinae
Nem: Mobula
Rafinesque, 1810
Faj: M. alfredi
Tudományos név
Mobula alfredi
(Krefft, 1868)
Szinonimák
 • Ceratoptera alfredi Krefft, 1868
 • Deratoptera alfredi Krefft, 1868
 • Manta alfredi (Krefft, 1868)
 • Manta fowleri Whitley, 1936
 • Manta pakota Whitley, 1936
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mobula alfredi témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mobula alfredi témájú kategóriát.

A Mobula alfredi a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának sasrájaalakúak (Myliobatiformes) rendjébe, ezen belül a sasrájafélék (Myliobatidae) családjába tartozó faj.

Korábban a ma már felszámolt Manta porcoshal-nembe tartozott, Manta alfredi név alatt.

Előfordulása[szerkesztés]

Táplálkozás közben

A Manta alfredi előfordulási területe az Indiai- és a Csendes-óceán, valamint a Vörös-tenger. A Dél-afrikai Köztársaságtól kezdve, Thaiföldön és Nyugat-Ausztrálián keresztül, egészen Japánig, Hawaiig és Francia Polinéziáig több állományai is fellelhető. Az Atlanti-óceánban levő Kanári-szigetek és a Zöld-foki Köztársaság környékén is észrevették, azonban a Manta alfredi nem tekinthető atlanti-óceáni fajnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Úszófesztávolsága legfeljebb 500 centiméter, de a 370-390 centiméteres úszófesztávolságú példány már felnőttnek számít. Farka rövid és ostorszerű. A faroktövén és a hátúszó hátulsó részén kis dudorok vannak. Az állkapocscsontján 6-8 fogsor van; e fogsorok körülbelül 900-1500 fogat tartalmaznak. A fogak azonban aprók és vésőalakúak.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és tengeri rájafaj. Főleg a nyílt vizeket kedveli, azonban ha bőséges a táplálékkínálat, a partok közelébe vagy az öblökbe is bemerészkedik. A korallzátonyok és vízalatti sziklák körül is látható.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 • Mobula alfredi (Krefft, 1868) FishBase
 • Marshall, A.D.; Compagno, L.J.V.; Bennett, M.B. 2009: Redescription of the genus Manta with resurrection of Manta alfredi (Krefft, 1868) (Chondrichthyes; Myliobatoidei; Mobulidae). Zootaxa, 2301: 1-28. Abstract & excerpt
 • Kashiwagi, T., Marshall, A. D., Bennett, M. B. & Ovenden, J. R., 2012: The genetic signature of recent speciation in manta rays (Manta alfredi and M. birostris). Molecular Phylogenetics and Evolution, 64: 212–218. doi: 10.1016/j.ympev.2012.03.020
 • Krefft, J. L. G., 1868: Deratoptera alfredi (Prince Alfred's ray). The Illustrated Sydney News, 5 (11 July 1868): 3, 9.
 • White, W.T., Corrigan, S., Yang, L., Henderson, A.C., Bazinet, A.L., Swofford, D.L., & Naylor, G.J.P. 2018. Phylogeny of the manta and devilrays (Chondrichthyes: mobulidae), with an updated taxonomic arrangement for the family. Zoological Journal of the Linnean Society 182 (1): 50-75. doi: 10.1093/zoolinnean/zlx018 [PDF] Reference page.
 • Angol nyelvű fajleírás