Miskolc bombázása a második világháborúban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Miskolc 1944. június 2-i bombázása az egyik legsúlyosabb bombatámadás volt a második világháborúban, amely Magyarország legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult.

1944 nyarára a világháború az ország keleti részét is elérte. Mindennaposak voltak a légiveszélyre figyelmeztető szirénázások, valóságossá vált a bombázások lehetősége, a front közeledtével Miskolcot több légitámadás is érte.

B–17 Flying Fortress
B–24 Liberator

Légitámadás 1944. június 2-án[szerkesztés]

1944. június 2-án érte Miskolcot a legsúlyosabb bombatámadás, mely a „Frantic Joe” hadművelet keretében Magyarország egyik legfontosabb vasúti csomópontjai ellen irányult. Délelőtt 10 órakor 100 B–17 Flying Fortress és B–24 Liberator amerikai nehézbombázó támadt a városra. A szövetséges nagyhatalmak gépeit olasz támaszpontokról, Foggia környéki repülőterekről indították. Három hullámban, körülbelül 200 tonna robbanóanyagot (romboló-, illetve gyújtóbombát) dobtak le a Tiszai pályaudvartól a piactérig érő sávban. Az amerikai légierő gépei több hullámban bombázták a gyalogsági, a tüzérségi, a lovassági laktanyát, a Tiszai pályaudvart, a helyőrségi kórházat, a Búza téri vásárcsarnokot, a Szilágyi Diskant gépgyárat,[1] és a Madarász Viktor utca lakóházait. A támadók jelentései szerint sem légvédelmi tűzzel, sem ellenséges vadászgépekkel nem találkoztak.

Következmények[szerkesztés]

A bombázás következtében 420 ember megsebesült, 206-an meghaltak.[2] Az áldozatok között sok volt a 14 éven aluli gyermek.[3] A városban 160 lakóház omlott össze, 600 megrongálódott. Elpusztult a járványkórház és vásárcsarnok közel kétharmada, súlyos sérüléseket szenvedett az Erzsébet kórház. A Tiszai pályaudvar 20%-a sérült meg, a rendező pályaudvar épületei elpusztultak.

A bombatámadás áldozatait napokkal később a Tetemvári piactéren ravatalozták fel, s Borbély-Maczky Emil[4] főispán búcsúztatta az áldozatokat. A gyászmise után a polgári áldozatokat a köztemetőbe, a katonákat a Hősök temetőjébe temették el.

A szövetséges légierő őszig még három alkalommal támadta Miskolcot. Augusztusban kétszer újból a pályaudvarok voltak a célpontok, míg 1944. szeptember 13-án Diósgyőrre is több száz bomba hullott, a támadás 44 áldozatot követelt.

Az áldozatok emlékezete[szerkesztés]

Emlékoszlop az 1944. évi bombázások áldozatainak emlékére

Miskolcon 1994-ben a bombázások áldozatainak tiszteletére kopjafát állított a Miskolci Polgári Védelmi Kirendeltség a Búza téri görögkatolikus templom mellett.

Irodalom[szerkesztés]

  • Dr. Pataky Iván: Ami a „FRANTIC JOE I.” légi hadművelet hátterében történt (Magyar Szárnyak 1977. évi 25. száma, 77–81. oldal)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A második világháború idején, Miskolc bombázásakor a gyár 90%-ban megsemmisült.
  2. 177 lakos és 29 katona halt meg.
  3. Ebben az évben ekkor már tanítási szünet volt, így a bombák becsapódásakor a gyerekek otthon voltak. Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben Északhírnök, 2014. június 03.
  4. 1945. március 25-én Borbély-Maczky Emil főispánt ismeretlenek a Népkertben megölték.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]