Minyonok (szereplők)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minyonok
Megjelenési információk
Első megjelenéseGru
MegalkottaEric Guillon
Megszemélyesítője
HangjaPierre Coffin
Chris Renaud
A Wikimédia Commons tartalmaz Minyonok témájú médiaállományokat.

A minionok (ejtsd: minyon) a Gru (eredeti cím: Despicable Me) animációs film karakterei. Maga a minion angol nyelvű kifejezés, mely szó szerint szolgát, kegyencet jelent, azaz olyan lény, akinek feltétlenül szolgálnia kell a mesterét. Megalkotójuk Eric Guillon. A filmekben a minionok hangját Pierre Coffin és Chris Renaud kölcsönzi.

Történetük[szerkesztés]

A Sergio Pablos írta eredeti történetben a minionok először orkszerű lények voltak, de az alkotói folyamat során egyre kisebbek lettek. A minionokat azért alkották meg, hogy szimpatikusabbá tegyék Gru karakterét, és Pierre Coffin rendező szerint ennek legkönnyebb módja az volt, hogy csetlő-botló szolgákat kapott.[1]

Jellemzőik[szerkesztés]

A minionok kicsi, sárga, kerekded, kapszula formájú lények. Változóan lehetnek egy- vagy kétszeműek. Általában kék munkásnadrágot viselnek, fekete cipővel és kesztyűvel, valamint munkavédelmi szemüveget. Néhány miniont a második filmre újraterveztek, és némelyik részletesebb kidolgozást kapott.

Pár százan vannak, holott a kinézetüknek csak 48 lehetséges variációját ismerjük. Mindegyikük saját angol névvel rendelkezik, ám egy név többször is előfordulhat. Beszédnyelvük ismeretlen, de felismerhetők számos idegen nyelv kifejezései,[2] például angol „banana”, „potato”, a spanyol „la boda” vagy a koreai számok („hana, tul, szet”).

Személyiségük kissé gyermeteg, éretlen, de egyben rendelkeznek a gyermeki ártatlansággal is. Kevés önkontrollal rendelkeznek, a legkisebb dolgok meg tudják őket nevettetni, ugyanakkor hamar ki is jönnek a sodrukból, ha valami idegesíti őket. Őszinte rajongással szeretik a főnöküket, Grut, aki a legtöbb ismert gonosztevővel ellentétben megbecsüli a munkájukat, és mindegyiküket névről ismeri.

A minionok különleges képességekkel is rendelkeznek, például, ha megtörnek és felráznak egyet az fényrúdként világít a sötétben, vagy akármeddig kibírják oxigén nélkül. Imádják az édességeket és a gyümölcsöt, legfőképp a banánt és almát.[3]

A humoruk gyermeteg, és ebből adódóan mókásnak találnak mindent, aminek bármilyen köze van a fenékhez. Szívesen játszanak együtt Margóval, Edittel és Agnesszel. Nem szeretik a megválaszolatlan kérdéseket, illetve ha elbizonytalanodnak.

Minion-mánia[szerkesztés]

Maguk az alkotók sem számoltak vele eredetileg,[4] de a minionok körül igen hamar kultusz alakult ki, az ennek megfelelő franchise-termékekkel. Számos játék is alapul a minionokra.[5]

Média[szerkesztés]

Filmek:

Játékok:

  • Despicable Me: The Game (PlayStation 2, PlayStation Portable és Wii)
  • Despicable Me: Minion Mayhem (Nintendo DS)
  • Despicable Me: Minion Mania (iPhone, iPad)
  • Despicable Me: Minion Rush (iPhone, Android)

Rövidfilmek:

  • Home Makeover
  • Orientation Day
  • Banana

Források[szerkesztés]

  1. Despicable Me 2′ Director: Minions Were Supposed to Be 'Army of Orc-like brutes. Variety. (Hozzáférés: 2014. január 21.)
  2. Multilingual minions take over in ‘Despicable Me 2′. Inquirer, 2013. július 2. (Hozzáférés: 2014. január 21.)
  3. With 'Despicable Me 2,' fans again go bananas over Gru's minions (Los Angeles Times) [1]
  4. Love Them or Hate Them, The Minions Are Here To Stay (CartoonBrew)[2]
  5. Despicable Me: Minion Rush [3]