Ugrás a tartalomhoz

Miniatürk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miniatürk
A mardini kőházak modelljei
A mardini kőházak modelljei
ElhelyezkedésIsztambul
Törökország
Alapítva2003. május 2.
Elhelyezkedése
Miniatürk (Isztambul)
Miniatürk
Miniatürk
Pozíció Isztambul térképén
é. sz. 41° 03′ 36″, k. h. 28° 56′ 55″Koordináták: é. sz. 41° 03′ 36″, k. h. 28° 56′ 55″
Térkép
A Miniatürk weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Miniatürk témájú médiaállományokat.

Miniatürk Törökország látnivalóinak kicsinyített másait, mérethű modelljeit felsorakoztató, 60 000 m²-es park Isztambul Beyoğlu negyedében. Építése 2001-ben kezdődött és 2003-ban adták át. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a budapesti Gül baba-türbe is látható a kiállított modellek között.

A modellek[szerkesztés]

A halikarnasszoszi mauzóleum elképzelt modellje

A park 60 000 m²-es területéből 15 000 m²-en találhatóak modellek, amivel a világ egyik legnagyobb területű modellparkja. 40 000 m² szabadtéri terület, 3500 m² fedett terület, 2000 m²-en medencék, és egy 500 autó számára alkalmas parkoló is található a parkban. A modellek 1:25 arányúak[m 1] és 134 darab található belőlük. A modellek közül 61 Isztambul nevezetességeit, 59 Anatólia nevezetességeit, 14 pedig az Oszmán Birodalom egykori, ma már Törökország határain kívül található nevezetességeit mutatja be. A modellek száma nem végleges, a parkot úgy alakították ki, hogy később is lehessen még modelleket építeni. A modellek 13, jórészt törökországi műhelyben készültek és két török egyetem is hozzájárul az építéshez.

A modellek erős műanyagból készültek, ami biztosítja, hogy ellen tudjanak állni a környezeti hatásoknak. Minden modellnek át kellett esnie egy ezt vizsgáló teszten.

A modellek kiválasztásánál szempont volt, hogy a fontos anatóliai civilizációk mindegyikét megjelenítsék; a válogatást egy erre kijelölt testület végezte Prof. İlber Ortaylı és Ass. Prof. Ahmet Haluk Dursun vezetésével.

A modellek mellett amfiteátrum, ajándékbolt, játszótér, életnagyságú sakktábla és labirintus is található a parkban.

Hagia Szophia

Főbb látványosságok modellként[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ez azt jelenti, hogy minden huszonötször kisebb, mint a valóságban, például a bursai Nagymecset kupolája mellmagasságig ér, Anıtkabir rendkívül hosszú oroszlános útja Miniatürkben csupán néhány méteres. [1] Archiválva 2009. április 3-i dátummal a Wayback Machine-ben

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]