Minestrone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Homemade minestrone.jpg

A minestrone egy tartalmas olasz levesféle. Neve a minestra = leves szóból származik. A minestrone maga „a nagy leves”, vagyis zöldségekkel alaposan telített – akár – egytálétel.

Nincsen egy adott receptje, mert minden területnek, minden évszaknak, és minden családnak megvan a sajátja. A római változatokban van tészta, másutt esetleg nincs. Az egyikben több a hüvelyes, a káposzta, vagy a zöldfűszer. Másutt pestót is adnak a leveshez. Van, ahol sok paradicsommal készítik, van, ahol egyáltalán nem tesznek bele.

A minestrone mindenesetre: zöldségleves – minél többféle zöldségből. Hús nem kerül bele, de szinte elengedhetetlen az oliva olaj, a füstölt sonka (leve), és a tészta.

A zöldséget felaprítják kisebb darabokra. Mindent a lassan gyöngyöző húsléhez adnak sorra, a főzési időnek megfelelően, és lassú tűzön puhára főzik. Ekkor jöhet egy evőkanál sűrített paradicsom, és 1-2 evőkanál olívaolaj.

Amikor tálalják, mindenképpen megszórják reszelt parmezánnal (mert mindent, ami nem édes, azt az olaszok megszórják parmezánnal).

Wikikönyvek
A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
Minestrone témában.