Mindentudás Egyeteme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Mindentudás Egyeteme egy 2002. szeptember 16-án elindult ismeretterjesztő vállalkozás. A 10. szemeszter befejezése után három évvel, 2011. január 15-én Mindentudás Egyeteme 2.0 néven folytatódott a népszerű sorozat.

Az eredeti ötlet[szerkesztés]

A francia Yves Michaud műtörténész, médiakutató 1998-ban hozta létre a l'Université de tous les savoirs című programot. A vállalkozásnak nagy sikere volt. Eszmeiségében a felvilágosodáskori francia nagy Enciklopédiához kapcsolódott: "hogyan lehetne áttekinteni és az érdeklődő közönség számára is hozzáférhetővé tenni korunk legmagasabb szintű tudományos ismereteit, a kortárs tudomány legfőbb dilemmáit?"[1]

Magyarországi megvalósítók[szerkesztés]

Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére, a Matáv[2] és leányvállalata, az Axelero Internet[3] anyagi és technikai támogatásával 2002. szeptember 16-án indult el a sorozat.

Az alapítók

Magyar Tudományos Akadémia

Matáv, Axelero-Internet
 • Dr. Pásztory Tamás Matáv, vezérigazgató-helyettes
 • Simó György Axelero, vezérigazgató
 • Sallai László projektvezető
 • Takács Zsuzsanna projektmenedzser
 • György Péter egyetemi docens
 • Rényi András honlap-főszerkesztő
 • Kard Eszter honlap-menedzser
 • Hankó Ágnes marketing
 • Gárdos Beáta marketing
 • Gács Anna olvasó szerkesztő
 • Simon Tamás honlap-szerkesztő

televíziós média-partner
Duna TV
 • Kővári Péter főszerkesztő

Előadók[szerkesztés]

A tudományos élet hazai kiválóságai mellett előadást tartottak külföldön tevékenykedő magyar tudósok. Két alkalommal külföldi előadót hallhattak az érdeklődők. Előadást tartottak a történelmi egyházak vezető személyiségei: Erdő Péter, Gáncs Péter, Schweitzer József és Szabó István. A művészvilágot Esterházy Péter, Spiró György és Vásáry Tamás előadásai reprezentálták.

A fő programokat kiegészítették nyilvános klubfoglalkozások, ahol egyes témák szakemberei cserélhették ki – sokszor eltérő – véleményüket.

Az előadások moderátorai a Duna Televízió és az MTV bemondói voltak. Egy-egy szemeszterben kommunikációs szakember, illetve Fábri György is ellátta ezt a feladatot.

Előadások[szerkesztés]

Az első előadás 2002. szeptember 16-án hangzott el. Az előadó Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke volt. 2002. november 4-én pedig Almár Iván tartott Élet az Univerzumban: szabály vagy kivétel? címmel sikeres előadást. 2007. május 21-én Pléh Csaba és Bodó Balázs tartotta a 10. szemeszter és az előadássorozat utolsó, 163. előadását. Az előadások színhelye kezdetben a BME lágymányosi informatikai épületének Kozma László-terme volt. 2006-tól a programok a Millenáris Jövő Háza Teátrumban kerültek megrendezésre. Egy-egy esetben a vidéki egyetemi városok is rendeztek előadást. Budapesten többször rendkívüli helyszínek, például Földtani Intézet, Művészetek Palotája Fesztiválszínháza adtak otthont a programoknak. A 10 szemeszterről egy summázó összeállítás is készült. [1]

2008 első félévében három alkalommal, kilenc előadásos mesterkurzust tartottak. Az előadók:

Az előadások tudományterületenkénti csoportosítása

 • Társadalomtudományok
 • Bölcsészettudományok
 • Művészetek
 • Hittudomány

Médiamegjelenés[szerkesztés]

Internet[szerkesztés]

Az egyetem alapinformációs tevékenységét a honlap látta el. A platformon keresztül szervezték az előadások hallgatóit, közölték a rövid, illetve hosszabb távú programot. Az elhangzott előadások hozzáférhetőek voltak írott és nézhető formátumban is. A regisztrált hallgatóknak lehetőségük volt a vitalapokon véleményt nyilvánítani. Szintén a regisztráltak privilégiuma volt az előadásokhoz tartozó tesztfeladatok kitöltése, amelyet a rendszer azonnal értékelt. Az évfolyamok végén a sikeres hallgatók bizonyítványt kaptak.

A platform élő, aktuális tudományos cikkeket, publikációkat közöl. 2011. január 14-től megújult "web2.0 címkével" ellátott formában várja a hallgatókat.[4]

Televízió[szerkesztés]

Az előadások felvételeit a Duna Televízió szerkesztette és rendelkezett az első közlés jogával. A Magyar Televízió a felvételt néhány nappal később, két alkalommal saját szerkesztésben sugározta. Néhány kábel tévés társaság is rendszeresen műsorába illesztette az egyetem előadásait.

2003. április 14-én a Duna Televízió Erdős Péter és Schweitzer József előadását élőben közvetítette. Az Autonómia TV létrejötte után már minden előadás online látható volt.

2011. január 14-én az Origo Tudomány rovata[5] adta hírül a tudományos sorozat megújulását.

Rádió[szerkesztés]

A Magyar Rádió az előadások szerkesztett változatait sugározta, de minden előadáshoz készített beharangozó műsorokat.

Újság[szerkesztés]

Az országos és megyei napilapok mellett az Élet és Tudomány hetilap is a rendezvénysorozat aktív támogatója volt. Az említett orgánumok beharangozók, portrék mellett az előadások szerkesztett változatait is közölték.

Könyv[szerkesztés]

A Kossuth Kiadó gondozásában, a MATÁV Rt.[6] támogatásával az előadások jelentős része hat kötetben is megjelent.

A kötetek és azonosítójuk

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Archívum[szerkesztés]

Az internetes felületen az előadások teljes anyaga elérhető, többféle formátumban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Mindentudás Egyeteme - Mit kell tudni a Mindentudás Egyeteméről?
 2. Később T-Com
 3. Később T-Online
 4. Mindentudás Egyeteme új honlapja
 5. Origo Tudomány rovata híradása„Barabási Albert-László január 15-i előadásával indul a magyarországi tudományos ismeretterjesztés legnépszerűbb programsorozatának folytatása. A tizenhat előadást Budapesten és hat további egyetemi városban hallgathatják meg az érdeklődők, a témákhoz kapcsolódó televíziós műsorokat pedig a Magyar Televízió és a Duna Televízió sugározza.”
 6. 2005-től a Mindentudás Egyeteme Tudományos Kht.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]