Ugrás a tartalomhoz

Minden azzal kezdődött

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minden azzal kezdődött
(What Just Happened)
2009-es amerikai film

Robert De Niro
Robert De Niro
RendezőBarry Levinson
Producer
AlapműWhat Just Happened?
Műfaj
ForgatókönyvíróArt Linson
Főszerepben
ZeneMarcelo Zarvos
OperatőrStéphane Fontaine
VágóHank Corwin
JelmeztervezőAnn Roth
DíszlettervezőStefania Cella
Gyártás
Gyártó
  • Tribeca Productions
  • Linson Entertainment
  • Art Linson Productions
  • 2929 Productions
Ország
  • USA - USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő99 perc
Költségvetés25 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • USA - 2008. oktober. 31.
  • Magyarország - 2010. július. 24.
Korhatár16 III. kategória (F/9564/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Minden azzal kezdődött (eredeti cím: What Just Happened) 2008-ban bemutatott amerikai film. Barry Levinson rendezte, Art Linson írta a forgatókönyvet, a főszerepet Robert De Niro alakítja. A film mellékszerepeiben John Turturro, Stanley Tucci, Bruce Willis, Sean Penn, Catherine Keener és Kristen Stewart látható. A film költségvetése 25 000 000 dollár volt, a bevétele viszont csak 6 710 888 dollár.

Az Egyesült Államokban 2008. október 31-én mutatták be, Magyarországon 2010. július. 24-én.

A film egy hollywoodi filmproducerről szól, akinek az új filmje úgy néz ki, hogy nem lesz sikeres.

Cselekmény[szerkesztés]

Ben középkorú hollywoodi filmproducer, aki két intenzív hetet él át a munkahelyi kötelezettségek és az érzelmi zűrzavarai között. A Fiercely című film tesztvetítése néhány nappal a cannes-i fesztiválon való bemutatója előtt szörnyen balul sül el. A nagyon szigorú Lou Tarnow, aki a filmet finanszírozta, arra kényszeríti a rendezőt, hogy legalább a befejezést változtassa meg, amelyben nemcsak a Sean Penn által játszott főszereplőt ölik meg, hanem a kutyáját is barbár módon meggyilkolják. Motiválatlan kegyetlenség, amelyet az előzetes vetítés nézőinek 90%-a mélységesen helytelenít. A hiperérzékeny rendezőt irányítani nehéz feladat, de ahhoz, hogy ne veszítsen a film sorsához kötött dollármilliókat, szükséges, hogy Ben legalább a befejezés megváltoztatására kényszerítse.

Hollywoodot megrázza a zseniális ügynök, Jack öngyilkosságban bekövetkezett halála, miközben Ben még mindig szerelmes második feleségébe, Kellybe, akitől válik. Eközben, néhány nappal egy új film kezdete előtt Bruce Willis túlsúlyosan és „tálib szakáll”-lal jelenik meg, ami egyáltalán nem illik a szerepéhez. Ben összeveszik a sztárral, aki eltökélten nem akarja leborotválni a szakállát, majd az ügynökére összpontosítja figyelmét, ami félresiklik, majd ki is rúgja, így Ben félti a film sorsát, amely teljes mértékben a színész legjobb teljesítményére támaszkodik.

Az a felfedezés, hogy Kelly Scott Solomonnal, egy forgatókönyvíróval találkozgat, aki mindig is a környezetében volt, féltékennyé teszi Bent. Amikor Jack temetésén el kell viselnie szerelmi vetélytársa követeléseit, a tűrőképessége a határát súrolja. Idegeit próbára teszi Willis is, aki kihívja őt a szakállával, és az a felfedezés is, hogy az első házasságából származó fiatal lánya is a „Loliták” között van, akiket az öngyilkos playboy eszméletlenül hagyott... De nem minden megy rosszul: a Fiercely című film rendezőjének sikerült átdolgoznia a befejezést, megmentve ezzel a kutyát és a cannes-i szereplés lehetőségét; aztán Bruce Willis úgy dönt, hogy a forgatás napján leborotválja a szakállát. Magabiztosan érkezünk a cannes-i premierre. A rendező, hogy szerzői autonómiájára hivatkozzon, a fesztiválra a filmnek egy olyan változatát hozza el, amelyben a kutya véres megölését kihagyták. A közönség reakciója, ahogy az előre látható volt, nagyon hideg, miközben Bent azonnal megtorpedózza a nagyhatalmú Lou, és a vereségtől frissen, Hollywood összes fő producerével együtt egy olyan fotó elkészítésére hívják, amely egy befolyásos magazin fontos darabjának bemutatására szolgál majd. A férfi tudja, hogy a fotón való elhelyezkedés sokat elárul a világban elfoglalt jelenlegi helyzetéről. Amikor rájön, hogy a pálya szélére szorult, rájön, hogy a színről való távozása küszöbön áll.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Disastro a Hollywood című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]