Mimózalevelű zsakaranda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mimózalevelű zsakaranda
Virágos ág
Virágos ág
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Szivarfafélék (Bignoniaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Tecomeae
Nemzetség: Zsakaranda (Jacaranda)
Juss.
Faj: J. mimosifolia
Tudományos név
Jacaranda mimosifolia
D. Don
Szinonimák
  • Jacaranda chelonia Griseb.
  • Jacaranda filicifolia D. Don ex Seem.
  • Jacaranda ovalifolia R.Br.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mimózalevelű zsakaranda témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mimózalevelű zsakaranda témájú médiaállományokat és Mimózalevelű zsakaranda témájú kategóriát.

A mimózalevelű zsakaranda (Jacaranda mimosifolia) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül a szivarfafélék (Bignoniaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Eredeti hazája Dél-Amerika (Dél-Brazília és Északnyugat-Argentína), ezért időnként brazíliai zsakarandának is nevezik. A mimózalevelű zsakarandát főként az időszakos trópusi esők övében és szubtrópusi területeken gyakran ültetik, sokszor elvadul (például Hawaiin és Zimbabwéban). Gyakori a dél-afrikai Pretoriában (Tswane), illetve a spanyol Andalúziában, területekre ahová betelepítették, és ahol inváziós fajjá vált.

Megjelenése[szerkesztés]

A fa legfeljebb 20 méter magasra nő. Törzse göcsörtös, koronája laza.

Levele mintegy 20-40 centiméter hosszú, legfeljebb 20 másodrendű levélgerinccel, amelyeken számos, körülbelül 0,5-2 centiméter hosszú, keskeny-hosszúkás, finoman kihegyezett levélke nő. Virága 3-5 centiméter hosszú, a párta többnyire levendulakék, csöve 5 cimpájú, a porzók száma négy. A virágok lombfakadáskor vagy közvetlenül előtte hajtásvégi bugákban jelennek meg. Termése világosbarna, ovális-gömbölyded, 5-8 centiméteres, oldalt lapított, gyakran hullámos élű, fásodó tok, amely a két korong alakú rész között nyílik fel.

Egyéb[szerkesztés]

Ama kevés növény egyike, amelyek népi nevét csaknem minden nyelvben és mint tudományos nevet is átvették. Németországban paliszenderfának is nevezik tévesen. A paliszander nevű ipari faanyagot ugyanis nem ez a faj szolgáltatja, hanem a pillangósvirágúak családjába tartozó Dalbergia és Machaerium nemzetségek fajai. A mimózalevelű zsakaranda virágzás idején nagyon látványos jelenség. Nemcsak a fát borítják roskadásig a virágok, hanem többnyire az alatta levő talajt is. Ritkán fehér virágú egyedek is adódnak.

Leveleit télire lehullatja. Tavasszal virágai a levélrügyek előtt, április–májusban nyílnak.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]