Mimózalevelű zsakaranda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mimózalevelű zsakaranda
Virágos ág
Virágos ág
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Szivarfafélék (Bignoniaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Tecomeae
Nemzetség: Zsakaranda (Jacaranda)
Juss.
Faj: J. mimosifolia
Tudományos név
Jacaranda mimosifolia
D. Don
Szinonimák
  • Jacaranda chelonia Griseb.
  • Jacaranda filicifolia D. Don ex Seem.
  • Jacaranda ovalifolia R.Br.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mimózalevelű zsakaranda témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mimózalevelű zsakaranda témájú médiaállományokat és Mimózalevelű zsakaranda témájú kategóriát.

A mimózalevelű zsakaranda (Jacaranda mimosifolia) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, ezen belül a szivarfafélék (Bignoniaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Eredeti hazája Dél-Amerika (Dél-Brazília és Északnyugat-Argentína), ezért időnként brazíliai zsakarandának is nevezik. A mimózalevelű zsakarandát főként az időszakos trópusi esők övében és szubtrópusi területeken gyakran ültetik, sokszor elvadul (például Hawaiin és Zimbabwéban). Gyakori a dél-afrikai Pretoriában (Tswane), illetve a spanyol Andalúziában, területekre ahová betelepítették, és ahol inváziós fajjá vált.

Megjelenése[szerkesztés]

A fa legfeljebb 20 méter magasra nő. Törzse göcsörtös, koronája laza.

Levele mintegy 20-40 centiméter hosszú, legfeljebb 20 másodrendű levélgerinccel, amelyeken számos, körülbelül 0,5-2 centiméter hosszú, keskeny-hosszúkás, finoman kihegyezett levélke nő. Virága 3-5 centiméter hosszú, a párta többnyire levendulakék, csöve 5 cimpájú, a porzók száma négy. A virágok lombfakadáskor vagy közvetlenül előtte hajtásvégi bugákban jelennek meg. Termése világosbarna, ovális-gömbölyded, 5-8 centiméteres, oldalt lapított, gyakran hullámos élű, fásodó tok, amely a két korong alakú rész között nyílik fel.

Egyéb[szerkesztés]

Ama kevés növény egyike, amelyek népi nevét csaknem minden nyelvben és mint tudományos nevet is átvették. Németországban paliszenderfának is nevezik tévesen. A paliszander nevű ipari faanyagot ugyanis nem ez a faj szolgáltatja, hanem a pillangósvirágúak családjába tartozó Dalbergia és Machaerium nemzetségek fajai. A mimózalevelű zsakaranda virágzás idején nagyon látványos jelenség. Nemcsak a fát borítják roskadásig a virágok, hanem többnyire az alatta levő talajt is. Ritkán fehér virágú egyedek is adódnak.

Leveleit télire lehullatja. Tavasszal virágai a levélrügyek előtt, április–májusban nyílnak.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]