Milánói metró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Milánói metró
Adatok
Ország Olaszország
Helyszín
Típusmetró
Átadás1964
Hálózat hossza100 km
Vonalak száma4
Állomások/megállók száma113
Nyomtávolság1 435 mm
Napi forgalom1 303 000
Éves forgalom
  • 569 500 000 (2017)[1][2]
  • 369 000 000 (2018)[3]
Üzemeltető
ÜzemeltetőAzienda Trasporti Milanesi
A Milánói metró weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Milánói metró témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A milánói metró (földalatti vasúthálózat) megnevezése Metropolitana di Milano. A jelenleg négy vonalból álló hálózat teljes hossza 100 km, ezzel Olaszország legnagyobb hálózata. Ebből 67 km a föld alatt fut, 92 állomással, és összesen 110 állomása van. A felszíni tömegközlekedési eszközökkel közösen az Azienda Transporti Milanesi (ATM) társaság üzemelteti.

Üzemelő vonalak[szerkesztés]

1-es vonal[szerkesztés]

Az 1-es, vagy piros vonal (Linea rossa) első, 12 km hosszú szakaszát 1964. november 1-jén adták át Lotto és Sesto Marelli között. Az állomások Franco Albini és Franca Helg építészek tervei alapján készültek. Az állomások falait díszítő grafikákat Bob Noorda holland grafikus készítette. A vonal északkelet-délnyugati irányban szeli át a várost. Északkeleti végállomása a Sesto I Maggio vasútállomás. A vonal érinti a dómot, a Castello Sforzescót, valamint a város második legforgalmasabb vasútállomását (Cadorna), majd a Pagano állomásnál kettéágazik: az északnyugati ág a város határán túlnyúlik egészen Rho városáig, délnyugati végállomása Bisceglie. A teljes hálózat földalatti és nyílt árkos megoldással épült. 2005-ben bővítették legutóbb.

2-es vonal[szerkesztés]

A 2-es, vagy zöld vonal (Linea verde) első szakaszát 1969 decemberében nyitották meg Caiazzo és Cascina Gobba állomások között. A vonal déli végállomása Abbiategrasso. Innen északi irányba halad érintve a Cadornát valamint a főpályaudvart, majd kelet felé tart. Cascina Gobba állomásánál (mely egyben az utolsó állomás Milánó közigazgatási határán belül) két ágra szakad: a keleti vonal a Naviglio della Martenasa csatornával párhuzamosan halad Gessatéig, míg az északkeleti ág Cologno Monzeseig tart. Legutóbb 2011-ben bővítették a délnyugati elágazásnál (Famagosta-Milanofiori). A Milánó területén lévő vonalszakasz földalatti (pajzsos megoldással fúrt alagút), az városközi szakaszok felszíniek és az egykori Linee celeri dell’Adda gyorsvasút pályájának átépítésével jöttek létre.

3-as vonal[szerkesztés]

A 3-as, vagy sárga vonal (Linea gialla) első szakaszát 1990-ben nyitották meg a főpályaudvar (Milano Centrale) és a Porta Romana állomások között. A vonal észak–dél irányban szeli át a várost, nincsenek elágazásai, nem lépi át a városhatárt. Északi végállomása Comasina. Déli irányban haladva érinti a főpályaudvart valamint a dómot. Déli végállomása San Donato. A vonal teljes hosszában a föld alatt halad, legmélyebb pontja a Duomo állomás, -20 méteren. Legutóbb 2011-ben végeztek rajta munkálatokat.

5-ös vonal[szerkesztés]

Az új, lila vonal (Linea fucsia) építkezési munkálatai 2007-ben kezdődtek és az első 7 állomáson a forgalom 2013. február 10-én indult meg automata szerelvényekkel. Az új vonal a San Siro stadiont köti össze Monzával. Legutóbb 2015-ben folytak rajta bővítési munkálatok.

Vonal Szakasz Átadás Bővítése Hossz Állomás
Sesto 1º Maggio ↔ Rho Fiera / Bisceglie 1964 2005 27,0 km 38
Assago Milanofiori Forum / Abbiategrasso ↔ Cologno Nord / Gessate 1969 2011 40,4 km 35
San Donato ↔ Comasina 1990 2011 16,6 km 21
Bignami ↔ San Siro Stadio 2013 2015 12,9 km 19

Tervezett/Építés alatt álló vonalak[szerkesztés]

1-es vonal[szerkesztés]

Jelenleg folynak a monzai meghosszabbítás előkészítési munkálatai. Az építkezések befejeztével az 1-es vonal a Monza–Sesto I Maggio–Rho Fiera-szakaszra korlátozódik majd, a biscegliei elágazást, az 1-es vonal részbeni alagútjának kiszélesítésével átszervezik az új 4-es vonalba.

2-es vonal[szerkesztés]

A Famagosta–Milanofiori-szakasz építkezési munkálatait 2006 márciusában indították el. Az új szakaszt 2011-ben nyitották meg. Tervezik továbbá a vonal meghosszabbítását északkeleti irányban Cologno és Vimercate között. Ugyancsak tervezés alatt van a Gessate-Pozzo d’Adda szakasz is.

3-as vonal[szerkesztés]

2011-ben átadták a vonal északi meghosszabbítását Maciachini és Comasina között. Ugyanakkor folynak a tervezési munkálatok a vonal déli irányú meghosszabbításán is San Donato és Paullo között.

4-es vonal[szerkesztés]

Az új, kék metróvonal (Linea blu) megépítéséhez szükséges pénzügyi keretet 2006-ban hagyták jóvá. A Linate nemzetközi repülőteret kapcsolja majd össze a várossal. Kelet-délnyugati irányban szeli majd át a metropoliszt, de 2014 nyarára még nem készült el.

6-os vonal[szerkesztés]

A 6-os vonal egyelőre tervezési fázisban van, a 2015-ös világkiállításra kellett volna elkészülnie.

Metróállomások[szerkesztés]

Térkép[szerkesztés]

Térkép


Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]