Miksa József bajor herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Miksa József bajor herceg
Ifjúkori képe (1830-as évek)
Ifjúkori képe (1830-as évek)
Született 1808. december 4.[1]
Bamberg
Elhunyt 1888. november 15. (79 évesen)[1][2]
München
Házastársa Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő
Gyermekei
SzüleiAmália Lujza arenbergi hercegnő
Piusz Ágost bajor herceg
Foglalkozása
Kitüntetései
Sírhely Tegernsee Abbey
A Wikimédia Commons tartalmaz Miksa József bajor herceg témájú médiaállományokat.
Miksa József bajor herceg

Miksa József bajor herceg (Herzog Maximilian Joseph in Bayern) (Bamberg, 1808. október 4.München, 1888. november 15.), a bajor Wittelsbach-ház Pfalz–Birkenfeld–Gelnhausen mellékágának tagja, a bajor népzene támogatója, Erzsébet császárné és királyné édesapja.

Élete[szerkesztés]

Miksa József herceg Bambergben született Piusz Ágost bajor herceg (1786–1837) és felesége, Amália Lujza arenbergi hercegnő gyermekeként. Ifjúkorát Bambergben és Münchenben töltötte. 1826-ban beiratkozott a Müncheni Egyetemre, ahol történelmet, közgazdaságtant és természettudományokat tanult. 1827-ben nagykorúvá nyilvánították és a bajor birodalmi tanácsosok kamarájának tagjai közé választották, ahol 3 évvel később szavazati jogot is nyert. Politika és katonai pályát ellenben nem folytatott, mégis 1830-ban tulajdonosa lett a harmadik könnyű lovasezrednek, 1857-től pedig tábornoki címet viselt.

1834-ben megvásárolta a Starnbergi-tó melletti Possenhofen kastélyt, ami hátralévő életében fő tartózkodási helye volt.

Gyakran utazott, 1838-ban Palesztinába, Egyiptomba, Athénba, Konstantinápolyba és Núbiába látogatott el. Élménybeszámolóját „Wanderung nach dem Orient im Jahre 1838” címen jelentette meg. Ezt először 1839-ben adták ki, majd 1978-ban újranyomtatták. Utazásai során gyűjtötte a régiségeket, amelyeket hazavitt magával Bajorországba, és édesapja házában, a Banz Apátságban kiállította őket, itt a mai napig megtekinthetők. A régiségek között megtalálható egy fiatal asszony múmiája, három mumifikálódott fej, jó néhány állat múmiája, valamint sokféle kő különböző templomokból és sírokból, köztük Dendur templomának egy darabja. Amikor Jeruzsálemben járt, pénzt adományozott a Via Dolorosán álló Megkorbácsoltatás templomának újjáépítésére. Hazatérve utazásairól a Ludwigstrassén, hatalmas cirkuszt építtetett, melyben többnyire a főnemességhez tartozó urak tartották az előadásokat.

Phantasus álnév alatt számos drámai költeményt és elbeszélést is írt. A herceg a népköltészetben is jeleskedett, tájszólásban írt, ennek tökéletesítése érdekében gyakran járta a vidéket, hogy az ottani beszédet és szokásokat tanulmányozhassa. Ezzel a nép körében hatalmas népszerűséget tett szert.

Népzene[szerkesztés]

A bajor népzene legjelentősebb XIX. századi támogatójaként tartották nyilván. Hatására a citerát egyre inkább a bajor népzenével kezdték azonosítani, a hangszert még az előkelő udvarokban is használni kezdték. Ez irányú szenvedélye miatt a „Citera-Maxi” („Zither-Maxl”) nevet ragasztották rá. A citerát nemcsak hallgatni szerette, hanem maga is játszott rajta, sőt még zenét is szerzett a hangszerre.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Miksa József első és egyben egyetlen felesége is a saját másod-unokanővére, a szintén a Wittelsbach-házból származó Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő volt. Mária Ludovika I. Miksa bajor király és Karolina Friderika Vilma badeni hercegnő hetedig gyermeke volt. Kettőjük házasságára 1828. szeptember 9-én került sor a Bajor Királyságbéli Tegernsee településen. Kapcsolatukból összesen tíz gyermek született, melyek közül nyolc érte meg a felnőttkort. Gyermekeik:

Miksa József és Mária Ludovika gyermekei
Név Portré Született Elhunyt Megjegyzés
Lajos Vilmos herceg
„Louis”
Ludwig Wilhelm, Herzog in Bayern.jpg
1831. június 21.
München
1920. november 6.
München
89 évesen
Az Aranygyapjas rend lovagja, Henriette Mendel színésznővel kötött morganatikus házassága miatt lemondott elsőszülötti jogáról.
Vilmos Károly herceg
1832. december 24.
München
1833. február 13.
München
pár hónaposan
Kisgyermekként meghalt.
Ilona Karolina Terézia hercegnő
„Nene”
Prinzessin Helene in Bayern, Furstin von Thurn und Taxis.jpg
1834. április 4.
München
1890. május 16.
Regensburg
56 évesen
I. Ferenc József osztrák császár hitvesének szánták, ám végül Miksa Antal, Thurn und Taxis hercegéhez ment feleségül, boldog kapcsolatukból négy gyermekük született.
Erzsébet Amália Eugénia hercegnő
„Sisi”
Elisabeth von Österreich Ungarn.JPG
1837. december 24.
München
1898. szeptember 10.
Genf
60 évesen
Kora egyik legszebbnek tartott asszonya, végül ő kötött házasságot I. Ferenc József osztrák császárral amely házasság révén magyar királyné is lett. 1898-ban egy merénylet során, Luigi Lucheni olasz anarchista leszúrta.
Károly Tivadar herceg
„Lúd”
Herzog Karl Theodor in Bayern 2.jpg
1839. augusztus 9.
Possenhofen
1909. november 30.
Kreuth
70 évesen
Orvosi pályára lépett és elismert szemszakorvos lett. Kétszer nősült, első hitvese a Wettin-házból származó Zsófia szász királyi hercegnő, a második a Bragança-házi Maria José portugál infánsnő volt, összesen hat gyermeke született.
Mária Zsófia Amália hercegnő
Maria Sophia, Queen of the Two Sicilies (1841-1925).jpg
1841. október 4.
Possenhofen
1925. január 19.
München
83 évesen
1859-ben, a Bourbon-házból való II. Ferenc nápoly–szicíliai királlyal kötött házassága révén a Szicíliai Kettős királyság királynéja.
Matilda Ludovika hercegnő
„Veréb”
Prinzessin Mathilde in Bayern, Herzogin von Trani.jpg
1843. szeptember 30.
Possenhofen
1925. június 18.
München
81 évesen
1861-ben, a szintén a Bourbon-házból való Lajos, Trani grófjával, saját sógorával kötött házassága révén a nápoly–szicíliai királyi család tagja. Boldogtalan házasságából egy gyermek született.
Miksa herceg
1845. december 8.
Possenhofen
születésekor
Születésekor meghalt.
Zsófia Sarolta Aguszta hercegnő
Herzogin Sophie in Bayern.jpg
1847. február 23.
Possenhofen
1897. május 4.
Párizs
50 évesen
1868-ban feleségül ment az Orléans-i házból származó Ferdinánd alençoni herceghez, boldog házasságban élt, a halál egy jótékony célú vásáron érte, ahol hősiesen segítette az emberek biztonságos kijutását, ám ő maga életét vesztette.
Miksa Emánuel herceg
„Mapperl”
Prinz Max Emanuel in Bayern.JPG
1849. december 7.
München
1893. június 12.
Feldafing
43 évesen
Altábornagy, boldog házassága Amália szász–coburg–gothai hercegnővel köttetett, akitől három gyermeke született.

1888-ban feleségével még megünnepelhette 60. házassági évfordulóját, de egy hónappal később, november 12-én szélütés kapott, majd 15-én hajnalban elhunyt. Felesége négy évvel később, 1892-ben követte férjét. Miksa herceget a tegernsee-i családi kriptában helyezték örök nyugalomra.

Művei[szerkesztés]

Miksa József műveit 1992-ben gyűjtötték össze, és adták ki Bajorországban: Ländlerek, Keringők, Polkák, Skót táncok, Mazurkák, Quadrille-ek és Indulók zongorára (Pianoforte), citerára, gitárra vagy vonós hangszerekre (Ländler, Walzer, Polka, Schottisch, Mazurka, Quadrillen und Märsche für Pianoforte, Zither, Gitarre oder Streichinstrumente).

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 28.)
  2. The Peerage. (Hozzáférés: 2017. október 9.)