Mike Ratledge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mike Ratledge
Született 1943. május 6. (75 éves)
Maidstone[1]
Állampolgársága brit
Foglalkozása zeneszerző

Michael R. "Mike" Ratledge (született: 1943. április) brit muzsikus. Része a canterburyi szcénának és hosszú ideig tagja volt a Soft Machine nevű együttesnek.

Életrajz és karrier[szerkesztés]

Mike Ratledge a kenti Maidstone-ban született. Gyermekkorában klasszikus zenét tanult, az egyetlen zenét, amit a szülői házban játszottak. Zongorázni tanult és barátjával Brian Hopperrel, akivel a canterburyi Simon Langton iskolában találkozott, klasszikus zongora és klarinét darabokat játszottak.

Ratledge Brian öccsével Hugh Hopperrel és Robert Wyatt-tel is találkozott. 1961-ben ismerte meg Daevid Allent, aki felkeltette érdeklődését a jazz iránt. Cecil Taylor zongora darabjain keresztül megbarátkozott Thelonious Monk, Miles Davis és John Coltrane muzsikájával. 1963-ban a Daevid Allen Trióban játszott.

Barátaival ellentétben, Ratledge folytatni akarta tanulmányait és az oxfordi University College hallgatója lett, ahol pszichológiát és filozófiát végzett. Ugyanezen idő alatt folytatta a zeneleckéket is és Mal Dean és Rab Spall avantgárd zenészeknél tanult. Oxfordi tanulmányai után szándékában állt egyetemre menni az Amerikai Egyesült Államokba, de a kérvényét túl későn iktatták[forrás?].

1966-ban barátai új együttest alakítottak és fekérték Ratledge-et is a csatlakozásra. A Soft Machine tagjai - többek között - Robert Wyatt, Daevid Allen és Kevin Ayers voltak. A következő években számtalan tagcsere zajlott le és 1973-ra Ratledge maradt meg egyedül az eredeti felállásból.

1976-ban Ratledge elhatározta, hogy kilép a Soft Machine-ből és szóló karrierbe kezd, az együttest pedig Karl Jenkins felügyeletére bízza. Épített magának egy stúdiót, de a szólóalbum soha sem jelent meg. 1977-ben Ratledge volt a zeneszerzője a Riddles of the Sphinx című filmnek.[2]

Mike Ratledge megtermékenyítő figurája volt a canterburyi zenei szcénának. Legtovább ő volt a Soft Machine tagja, és eljuttatta az együttest pszichedelikus rock-tól a jazz-rockig. Az 1980-as években zeneszerzőként volt aktív és zenei producerként dolgozott szinházaknak és hirdetési ügynökségeknek. 1995-ben az Adiemus (Karl Jenkins, Mike Ratledge, Miriam Stoklee) kiadta a Songs of Sanctuary című albumot, amely Ratledge és Karl Jenkins közös alkotása volt és programozott elektronikus ütőhangszereket használtak rajta.[3] Az albumon Miriam Stocklee énekelt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 15.)
  2. IMDB.com
  3. Az album szövegéből

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mike Ratledge című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.