Mihran Azaryan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihran Azaryan

Született1876
Elhunyt1952
Isztambul
Nemzetiségeörmény örmény
Munkái
Jelentős épületeiBüyükada,
kikötői épület, 1899
 
İzmit
óratorony

Mihran Azaryan[1] (İzmit, 1876Isztambul, 1952)[2] oszmán-örmény építész, aki főleg az Oszmán Birodalom korszakában alkotott. Nevezetesebb munkái: a Márvány-tengerben, Isztambul ázsiai partjával szemben elhelyezkedő Herceg-szigetek (törökül: Prens Adaları) legnagyobb tagján, a büyükadai mólóra épített kikötői épület,[3] valamint az izmiti óratorony.

Életrajz[szerkesztés]

Apja, Bedros Azaryan is építész volt. A mai Mimár Szinán Egyetem Szépművészeti Karán végzett (korabeli elnevezése törökül: Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi). Egy ideig Izmitben dolgozott, majd a katonai szolgálatát 1914 és 1918 között Isztambulban töltötte épületek tervezésével. A szakmáját később Samsun városában folytatta, de 1935-ben visszatért Isztambulba, és 1952-ben bekövetkezett haláláig ott élt.

İzmit, óratorony

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Életrajz röviden (török nyelven). [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 4.)
  2. Összefoglaló híres örményekről (török nyelven). [2012. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 4.)
  3. Leírás a kikötői épületről + fényképek (angol nyelven). [2013. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mihran Azaryan című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mihran Azaryan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.