Mihail Szemjonovics Cvet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihail Szemjonovics Cvet
Született 1872. május 14.[1][2][3]
Asti
Elhunyt

Voronyezs
Állampolgársága orosz
Foglalkozása
Iskolái Genfi Egyetem (–1893)
Sírhelye Alexeevo-Akatov Monastery
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihail Szemjonovics Cvet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mihail Szemjonovics Cvet (Михаил Семёнович Цвет) (Asti, 1872. május 14.Voronyezs, 1919. június 26.) orosz botanikus, nevéhez fűződik a kromatográfia eljárás, amelynek során szerves növényi színanyagokat választott szét. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „Tsvett”.

Pályafutása[szerkesztés]

Orosz apától és olasz anyától született Astiban, ahol a szülők gyógykúrán tartózkodtak. Genfben nőtt fel, édesanyját korán elvesztette. 1891-ben kezdett matematikát és fizikát tanulni a Genfi Egyetemen, bár a kémia és a botanika iránt különösen nagy volt az érdeklődése. Miután 1893-ban fizikából és természettudományokból vizsgát tett, botanikai laboratóriumban kezdte meg kutatómunkáját, és 1896-ban sejtfiziológiával foglalkozó disszertációt írt. Ezután Szentpéterváron a Tudományos Akadémia biológiai laboratóriumában kezdett dolgozni, ahol 1897-től a lányosztály botanikatanára lett.

1902-től Varsóban a növényfiziológiai intézetben lett laborasszisztens, majd privát docens. Különböző varsói főiskolákon is tanított. Az első világháború kitörése után Moszkvába, majd 1916-ban Nyizsnyij Novgorodba költöztették a Varsói Műszaki Főiskolát. 1917-ben a Tartui Egyetem botanika professzora és az egyetem botanikai kertjének igazgatója.

1918. február 23-án a várost osztrák és német katonák foglalták el, ezért augusztusban Voronyezsbe helyezték át az intézményt. Ott halt meg 1919-ben.

Tudományos munkája[szerkesztés]

1903-ban jelentette meg első leírását a kromatográfiáról. Az eljárás során növényi színanyagokat választott szét. Frissen szedett faleveleket dörzsölt szét kevés alkohollal kevert petroléterben és színes kivonatot kapott. Ezt desztillált vízzel rázta össze, hogy az alkoholt eltávolíthassa, majd a kivonatot üvegcsőbe töltötte, amelyben kalcium-karbonát volt. A pigmentek az adszorpció nyomán hat eltérő színű sávban jelentek meg. Cvet hordozóanyaggal kivette az egyes színsávokat, és oldószerbe tette. Sikerült izolálnia a klorofill a-t és b-t, valamint a barna algából a klorofill c-t, amit ő klorofill γ-nak nevezett. 126 por alakú adszorbenst tesztelt a növényi pigmentek szétválasztására. A kalcium-karbonát mellett az inulint is megfelelő adszorbensnek találta.

Publikációi[szerkesztés]

 • Sur la Chlorophylline blue
 • Sur la pluralite des Chlorophyllines et sur les metachlorophyllines
 • О новой категории адсорбционных явлений и о применении их к биохимическому анализу
 • Physikalisch-chemische Studien über das Chlorophyll. Die Adsorptionen.
 • Adsorptionsanalyse und chromatographische Methode. Anwendung auf die Chemie des Chlorophylls
 • Über die nächsten Säurederivate der Chlorophylline
 • Das sogenannte „krystallisierte Chlorophyll” – ein Gemisch
 • Über die Löslichkeitsverhältnisse der Chlorophylline und eine neue Methode zur Isolierung derselben

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b BnF források (francia nyelven)
 3. a b Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
 4. https://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/cvett.htm

Források[szerkesztés]