Mihail Boriszovics Kornyijenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mihail Boriszovics Kornyijenko
Mikhail Korniyenko cropped.jpg
Született
1960. április 15. (54 éves)
Szizrany
Foglalkozása űrhajós
mérnök
Iskolái Moszkvai Repülési Intézet
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihail Boriszovics Kornyijenko témájú médiaállományokat.

Mihail Boriszovics Kornyijenko (orosz: Михаил Борисович Корниенко; Szizrany, Kujbisevi terület, 1960. április 15. –) orosz gépészmérnök, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1980-tól 1986-ig a moszkvai rendőrség állományában dolgozott. 1987-ben a Moszkvai Repülési Intézetben kapott mérnöki diplomát. Mérnökként az Általános Mérnöki Tervező Irodában (KBOM) és Bajkonurban az RKKE vállalatoknál dolgozott. 1991-től 1992. decemberig az ipari mérnöki részleg igazgatója, majd 1995-ig főigazgatója.

1998. február 24-től részesült űrhajóskiképzésben. A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban kapott felkészítést. Felkészítését nehezítette, hogy nem rendelkezett repülő jogosítvánnyal. Sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatát. Egy űrszolgálata alatt összesen 176 napot, 01 órát, 18 percet és 43 másodpercet töltött a világűrben. Egy alkalommal végzett űrsétát (kutatás, szerelés), összesen 6 óra 43 percig volt távol az ISS űrállomástól.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–18 fedélzeti mérnök. Egy űrszolgálata alatt összesen 176 napot, 01 órát, 18 percet és 43 másodpercet töltött a világűrben. Egy alkalommal végzett űrsétát (kutatás, szerelés), összesen 6 óra 43 percig volt távol az ISS űrállomástól. Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezték az előírt kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. Fogadták a teherűrhajókat, kirámolták a szállítmányokat, illetve bepakolták a keletkezett hulladékot.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–10 fedélzeti mérnök

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Megkapta az Arany Csillag kitüntetést.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]