Mihály András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mihály András
Életrajzi adatok
Születési név Mauthner András
Született 1917. november 6.
Budapest
Elhunyt 1993. szeptember 19. (75 évesen)
Budapest
Sírhely Farkasréti temető
Gyermekei Mihály Tamás
Iskolái Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1934–1938)
Pályafutás
Hangszer gordonka
Díjak
Tevékenység zeneszerző, karmester, pedagógus

Mihály András (eredeti neve Mauthner András) (Budapest, 1917. november 6. – Budapest, 1993. szeptember 19.) Kossuth-, Liszt Ferenc- és négyszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, gordonkaművész, főiskolai és egyetemi tanár, tanszakvezető; kórusvezető, az Operaház főtitkára, majd igazgatója, a Budapesti Kamaraegyüttes megalapítója és vezetője, érdemes és kiváló művész.

Pályája[szerkesztés]

Tanulmányait 1934-től 1938-ig a Zeneakadémián Schiffer Adolf (gordonka), valamint Waldbauer Imre és Weiner Leó (kamarazene) tanítványaként végezte. Magánúton Kadosa Pálnál és Strasser Istvánnál tanult zeneszerzést. 1941-től 1946-ig munkáskórusok vezetésével foglalkozott, mialatt saját vonósnégyesével Berg, Schönberg, Hindemith és Bartók műveinek szerzett elismertséget. 1944-ben letartóztatták, egy évig a buchenwaldi koncentrációs táborban raboskodott, majd a Magyar Állami Operaház szólógordonkása, egy éven át főtitkára volt. 1949-től a Zeneakadémia kamarazene tanára, később (1950–1992) tanszékvezetője volt. Tanítványai közé tartoztak a Bartók vonósnégyes, az Éder- és a Takács-Nagy Kvartett tagjai is. 1968-ban megalakította a Budapest Kamaraegyüttest, amelynek célja a kortárs zene népszerűsítése volt. 1962-től 1978-ig a Magyar Rádió zenei lektora, 1978–1987 között az Operaház igazgatója volt. Karmesterként szinte a teljes operairodalmat végigdirigálta.

Családja[szerkesztés]

Fiai Mihály Tamás Kossuth-díjas zenész, az Omega együttes tagja, és Mihály György, filmforgalmazó, filmproducer, az InterCom egyik alapítója, kommunikációs szakember. Lányai Mihály Eszter és Mihály Andrea. Felesége Varga Csilla, zongoraművész.

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]