Middót

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Middót (Mértékek vagy Méretek, héberül מִדּוֹת) a Misna Kodasim (Szentségek) rendjének 10. (régebbi kiadásokban és kéziratokban 9., 11. vagy utolsó), a Második Templom Heródes-korabeli méreteivel és építményeivel foglalkozó traktátusa. Csak misnája van, tószefta nem tartozik hozzá, gemárája egyik Talmudban sincs. Első sora – Bislósá məqómót hakkóhaním sómrín bəVét ha-Miqdás (Három helyen őrködnek a papok a Templomban) – megegyezik a Támidéval.

A nem csak hagyományőrzési okokból, hanem a Templom majdani újjáépítésére vonatkozóan is készült leírások nem fennmaradt alaprajzokon, hanem azok visszaemlékezésein alapulnak, akik még látták az épületegyüttest és annak pusztulása (i. e. 70) után azt szóban továbbhagyományozták tanítványaiknak. A traktátus Eliezer ben Jákob misnájának tekinthető, mivel a törzsanyag tőle származik (mint szemtanú még látta, egy rokona pedig a Szentélyben szolgált), a későbbi kiegészítések (az eltérő vélemények) beillesztése, valamint a szerkesztés Jehuda Hanászi munkája.

A fejezetek címe és tartalma[szerkesztés]

A traktátus (masszechet) 5 fejezetből (pereq) áll. A fejezetek szintén misnának nevezett alszakaszokra oszlanak (a számuk zárójelben). A modern hivatkozás a fejezet- és misnaszámmal (pl. Middót 4,1) történik, a klasszikus judaizmusban a szakaszok kezdőszavaival.[1]

  1. Bislósá məqómót... (Három helyen...) (7):
  2. Har ha-Bajit... (A Templom hegye...) (6):
  3. Hammizbéach hájá... (Az oltár [mérete] volt...) (8):
  4. Pitchó sel Héchál... (A Szentély bejárata...) (8):


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Talmudot nem szokás pontozni, a Misnát csak ritkán, ezek a pontozások kismértékben eltérhetnek, a kiejtési iskolák azonban akár jelentősen. Az itt látható klasszikus héber alapú szefárd ezek közül az egyik.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Encyclopaedia Judaica, vol. 14.

További információk[szerkesztés]