Michel Tournier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michel Tournier
Michel Tournier.jpg
Élete
Születési név Michel-Marie-Édouard Tournier
Született 1924. december 19.
Párizs
Elhunyt 2016. január 18. (91 évesen)
Choisel, Franciaország
Nemzetiség francia
Kitüntetései
  • Goncourt-díj (1970)
  • Order of Merit of Baden-Württemberg
  • Grand Prix du roman de l'Académie française (Péntek vagy a Csendes-óceán végvidéke, 1967)
  • Goethe-emlékérem (1993)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michel Tournier témájú médiaállományokat.

Michel Tournier (Párizs, 1924. december 19.Choisel, 2016. január 18.[1]) francia író. 1967-ben elnyerte a Francia Akadémia irodalmi nagydíját, a Grand Prix du romant, a Péntek vagy a Csendes-óceán végvidéke című regényéért, majd 1970-ben a legnevesebb francia díjat, a Goncourt-díjat is A rémkirály (Le Roi des aulnes) című könyvéért. 1972-ben a Goncourt Akadémia tagjává választották.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Tanulmányait meghatározta a német kultúra, a zene és a katolicizmus. Később felfedezte a filozófus, Gaston Bachelard eszméit. Az elkövetkezendő húsz évben sok féle állást vállalt: 1956-1968-ig egy kiadónál fordított német nyelvről (ha nem is túl sok sikerrel) franciára, majd újságíróként dolgozott.

Élete utolsó éveiben egy kis faluban lakott (Choisel) a helyi régi plébánia épületében. Franciaország második legjelentősebb független kiadójánál, a Gallimard-nál az olvasási bizottság tagja.

Tournier ma már klasszikusnak számít, szerte a világban olvassák műveit. Regényes univerzuma, amelyet emberevő óriások, ogrék, androgének népesítenek be, és amelyet áthat a befelé fordulás témája, a realizmus és a fantasztikum között helyezkedik el. Az őt ért kritikák ellenére, az ő eredeti előadásában a történelem, a mítoszok és a vallások új színezetet kaptak, amely hasznos volt az 1970-es évek irodalma számára.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]