Boards of Canada

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Michael Sandison szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boards of Canada
Boards of Canada (Logo).png
Boards of Canada a Warp Records legendás Lighthouse partiján, 1999-ben.
Boards of Canada a Warp Records legendás Lighthouse partiján, 1999-ben.
Információk
Eredet Edinburgh, Skócia
Alapítva 1986
Aktív évek 1987 – napjainkig
Műfaj IDM
Ambient
Psychedelic
Downtempo
Kiadó Warp, Skam, Music70
Tagok
Michael Sandison
Marcus Eoin Sandison

A Boards of Canada weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Boards of Canada témájú médiaállományokat.

A Boards of Canada egy skót elektronikus zenei duó, melyet a két testvér: Michael Sandison és Marcus Eoin Sandison alapított. Számos EP-t és három albumot készítettek, melyek közül a legjelentősebb a Music Has the Right to Children. Michaelt és Marcust jelentősen inspirálták a National Film Board of Canada dokumentumfilmjei, a nevet is innen vették. Pár korábbi munkájukat Hell Interface néven adták ki.

Zenei koncepció[szerkesztés]

Zenéjükben szerves egészet alkot a hagyományos és az elektronikus hangszerek együttes használata. A meleg analóg hangzások, a 70-es évek televíziós adásaira emlékeztető, szálkás, rétegszerűen elhelyezett és egymásba kevert minták, az emberi hangfoszlányok gyermekkor iránti nosztalgiát ébresztenek a hallgatóban. Az együttes produkcióit a szándékolt tökéletlenség jellemzi, kezdve az elmosódott, rossz minőségű polaroid képeket imitáló lemezborítóiktól, a számokban felcsendülő atonális dallamokon át a rázkódó, alul/túlexponált videóklipjeikig.

Rejtett üzenetek[szerkesztés]

A Boards of Canada zenéje túlmutat a lemezeiken felcsendülő akkordokon, jó példája ennek a Geogaddi. Az album 23 számot tartalmaz, melyet számmisztikai szempontból fontos szimbólumnak tartanak. A lemez visszatérő motívuma a hatos, mely a Biblia szerint a Sátán száma. Például: a Geogaddi album összesen 66 perc és 6 másodperc hosszú, a lemez hatodik száma 6 perc és 12 (vagyis 6+6) másodperc. A wav formátumba konvertált anyag 666 MB-ot tesz ki. A duó a Hexagon Sun névre keresztelt, hatszögletű skót bunker-komplexumban alkotja zenéit, a hatszög megjelenik a Geogaddi kaleidoszkóp-szerű borítóján is.

Diszkográfia[szerkesztés]

Korai kiadványok[szerkesztés]

Ezen albumokból csak alig száz darab készült, és a szűk családi és baráti körön kívül nem is hallhatta őket senki - csupán az utolsó három került fel különböző internetes megosztó oldalakra.

Kereskedelmi forgalomba került kiadványok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap