Michael Everson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Everson
Michael Everson 2011-ben
Michael Everson 2011-ben
Született 1963. január 9. (57 éves)[1]
Pennsylvania
Állampolgársága
Foglalkozása
 • nyelvész
 • betűtervező
 • kiadó
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Everson témájú médiaállományokat.

Michael Everson (Norristown, Pennsylvania, 1963. január 9. –) nyelvész, írások kódolója, betűszedő és betűtervező. Szakterülete a világ írásrendszerei, különös tekintettel ezek számítógépes és digitális megjelenítésére.

„Valószínűleg az írások számítógépes kódolásának vezető szakértője a világon” – jellemzik[2] munkájáért, mely során írásrendszerek és karakterek hosszú sorát adta hozzá az Egyetemes Betűkészlethez. 1993 óta több mint kétszáz indítványt[3] írt, melyek sok ezer karakterrel bővítették az ISO/IEC 10646 és a Unicode szabványt.

Élete[szerkesztés]

Everson Pennsylvaniában, Norristownban született, majd 12 évesen az arizonai Tucsonba költözött. J. R. R. Tolkien munkái iránti érdeklődésétől vezérelve kezdte tanulmányozni az óangol és más germán nyelveket. Németül, spanyolul és franciául olvasott bachelorja megszerzésekor (1985) az Arizonai Egyetemen, és a Vallások és az indo-európai nyelvészet történetét a masteréhez a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (1988). 1989-ben hajdani professzora, Marija Gimbutas megkérte, hogy olvasson el egy baszk mitológiáról szóló dolgozatot egy Írországban tartott indo-europanista tanácskozásról; nem sokkal később Dublinba költözött, ahol a Fulbright program részeként a Dublini Egyetem Kelta Tudományok Karán tanult (1991). 2000-ben kapta meg az ír állampolgárságot. Jelenleg Dundee-ben él, Nonteista buddhista.

Munkája[szerkesztés]

Everson tevékenyen támogatja a kisebbségi nyelvet beszélő közösségeket, különösképpen ami a karakterkódolást és nemzetköziesítést illeti. Amellett, hogy a Unicode Szabvány egyik fő közreműködő szerkesztője, szerkesztő munkatársa az ISO/IEC 10646-nak, az ISO 15924 jegyzője[4] és a BCP 47 alcímke bírálója. Rengeteg írás és betű kódolásában működött közre ezen szabványokban, a Unicode „Bulldog” Díját kapta 2000-ben[5] a Unicode Szabvány bővítése és hirdetése terén tett erőfeszítéseiért. 2004-ben kinevezték az ISO TC46/WG3 (Írott nyelvek átalakítása) – mely az átírási szabványokért felelős – vezetőjének.

Tevékenyen részt vett a Unicode és ISO/IEC 10646 szabvány sok írásának, többek között az avesztai, balin, bamum, Braille, bugin, buhid, ciprusi szótagírás, cseroki, dezeret, egyiptomi hieroglifák, ékírás, etióp, föníciai, grúz, glagolita, gót, hanunoó, kanadai egységesített szótagoló, kariai, kayah li, khmer, kopt, lepcsa, líciai, lídiai, limbu, lineáris B, meitei mayek, mongol, burmai, n’ko, ogham, ol csiki, óitáliai, óperzsa, osmanya, a phaisztoszi korong, rejang, rúna ábécé, saurashtra, Show-i ábécé, sinhala, szundan, tagalog, tagbanwa, tai le, új tai lü, thaana, tibeti, ugariti, vai és ji, csakúgy, mint sok latin, görög, cirill ábécéhez és az arab íráshoz tartozó karakter kódolásában.

John Cowannal együtt felelős a ConScript Unicode Registry-ért, mely egy mesterséges írások Unicode-ba való felvételét irányító testület. Ezek közül a Show-i ábécé és a dezeret írás már hivatalosan is része a Unicode-nak; két másik, mely megfontolás tárgyát képezi a tolkieni tengwar és cirth.

Everson sok nyelvhez adott honosítási és nyelvi információkat, az ír és más kelta nyelvek támogatásától Finnország kisebbségi nyelveiig.[6] 2000-ben Trond Trosteruddal együtt írta a Szoftverhonosítás nynorsk norvégul című jelentését a Norvég Nyelvi Tanács megbízásából. 2003-ban az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja megbízta egy Afganisztán fő nyelveinek, a pashtonak, darinak és üzbégnek honosítási követelményeivel foglalkozó, az Afgán Átmeneti Iszlám Ügyintézés Kommunikációjának Minisztériuma által jóváhagyott jelentés[7] előkészítésével, Roozbeh Pournader társszerzőségével.[8] Nemrég az UNESCO B@bel Kezdeményezése[9] támogatta az n’ko és a balin írás kódolásán végzett munkáját.[10]

Sokat foglalkozik kelta betűk tervezésével, és jelentős munkát végez könyvek ír nyelvű szedése terén.[11] 1995-ben megtervezett egy azonos szélességű Unicode betűkészletet, az Everson Monot, több mint 4800 karakterrel. Ez volt a harmadik Unicode kódolású betűkészlet mely ilyen nagy számú karaktert tartalmazott több tömbből a Lucida Sans Unicode és Unihan után (mindkettő 1993-as).

2007-ben társszerzője volt egy a korni nyelv írott alakjának új szabványát leíró indítványnak, a Korni Szabványnak.[12]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Erard, Michael: For the World's ABC's, He Makes 1's and 0's. The New York Times, 2003. szeptember 25.
 3. Everson, Michael: Papers formally submitted to the Unicode Technical Committee and ISO/IEC JTC1/SC2/WG2. Evertype.
 4. ISO 15924 Registration Authority. ISO – Unicode, Inc. – Evertype.
 5. The Bulldog Award. Unicode, Inc.
 6. Everson, Michael: Sami locales. Evertype.
 7. Everson, Michael – Pournader, Roozbeh: Computer Locale Requirements for Afghanistan. Evertype.
 8. Lepage, Marc: Afghans beat language obstacle to entering digital age Archiválva 2006. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben. Poverty Alleviation Initiatives, 2003. június.
 9. UNESCO B@bel Initiative. [2005. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 5.)
 10. Development of a Unicode standard for the West African Language N'ko Archiválva 2016. január 7-i dátummal a Wayback Machine-ben. 2004, UNESCO.
 11. Everson, Michael: Books typeset by Michael Everson. Evertype.
 12. A proposed standard written form of Cornish. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 17.)

További információk[szerkesztés]