Michael Eladio Lopez-Alegria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Eladio Lopez-Alegria

Született 1958. május 30. (65 éves)[1]
Madrid[1]
Iskolái
 • John F. Kennedy School of Government
 • Naval Postgraduate School
 • United States Naval Test Pilot School
 • United States Naval Academy
Rendfokozat sorhajókapitány
Űrben töltött idő 396 031 perc
Repülések
Kitüntetései
 • Medal "For Merit in Space Exploration"
 • honorary doctorate of the University of Las Palmas, Gran Canaria
 • NASA Distinguished Service Medal
 • Great Immigrants
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Eladio Lopez-Alegria témájú médiaállományokat.

Michael López-Alegría (eredetileg Miguel Ángel López Alegría) (Madrid, 1958. május 30.–) spanyol/amerikai űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

Spanyolországban született, de Mission Viejóban (Kalifornia) nevelkedett. 1980-ban az amerikai Haditengerészeti Akadémián szerzett rendszerfejlesztési oklevelet. 1988-ban ugyanitt repülőmérnöki diplomát kapott. A spanyol és az amerikai Haditengerészet berepülő pilótája. Több katonai vezető posztot töltött be. Kiképzést kapott a repülőbalesetek kivizsgálására. Folyékonyan beszél angolul, spanyolul, franciául és oroszul.

1992. március 31-től részesült űrhajóskiképzésben a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Négy űrszolgálata alatt összesen 257 napot, 22 órát és 46 percet töltött a világűrben. Tíz űrsétát (kutatás, szerelés) hajtott végre, 67 óra 40 percet töltött az űrállomáson kívül. Elődje Jerry Lynn Rossvolt: 9 űrsétát hajtott végre, 58 óra 18 perc alatt.

Jelenleg az első űrhajós, aki a legtöbb időt töltötte az űrsiklón illetve az ISS űrállomáson kívül. Az ISS űrállomáson, folyamatos tartózkodással a legtöbb időt szolgáló amerikai űrhajós. A NASA megbízásából 1995-től volt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok igazgató helyettese. Űrhajós pályafutását 2012 márciusában fejezte be.

Űrrepülések[szerkesztés]

 • STS–73 a Columbia űrrepülőgép küldetésfelelőse. A második, hordozható mikrogravitációs modulban 12 órás váltásban hajtották végre a meghatározott kutatási, kísérleti feladatokat. Felelős volt az összes művelet elvégzéséért. Első űrszolgálata alatt összesen 15 napot, 21 órát és 53 percet töltött a világűrben.
 • STS–92 a Discovery űrrepülőgép küldetésfelelőse. Második űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 21 órát és 43 percet töltött a világűrben. Négy űrsétán (kutatás, szerelés) 14 órát és 3 percet töltött az ISS állomáson kívül.
 • STS–113 a Endeavour űrrepülőgép küldetésfelelőse. Harmadik űrszolgálata alatt összesen 13 napot, 18 órát és 48 percet töltött a világűrben. Több, az űrállomás építéséhez szükséges felszerelést szállította. Három űrséta (kutatás, szerelés) 19 órát és55 percet töltött az ISS állomáson kívül.
 • Szojuz TMA–9 fedélzeti mérnök/űrállomás specialista. Negyedik űrszolgálata alatt összesen 215 napot, 08 órát és 22 percet töltött a világűrben. Öt űrsétát (kutatás, szerelés) hajtott végre. Több mint 500 órányi tudományos művezettel végzett. Elvégezték a szükségszerű karbantartásokat, fogadták a teherűrhajókat, az STS–116 Discovery űrrepülőgépet.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]