Ugrás a tartalomhoz

Michael Cunningham

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Cunningham
Élete
Született1952. november 6. (71 éves)
Cincinnati, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)regény
Kitüntetései
Michael Cunningham weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Cunningham témájú médiaállományokat.

Michael Cunningham (Cincinnati, Ohio, 1952. november 6. –)[1] díjnyertes amerikai író, legismertebb regénye az 1998-ban kiadott Az órák, amellyel Pulitzer-díjat nyert 1999-ben.

Élete és karrierje

[szerkesztés]

Cunningham Pasadenában, Kalifornia államban nőtt fel. Angol irodalmat tanult a Stanford Egyetemen, ahol diplomát szerzett. Később az Iowai egyetemen Michener ösztöndíjat és Művészetek Mestere diplomát kapott az Iowai Írók Műhelyétől. Amíg az Iowai egyetemen tanult, novellái jelentek meg az 'Atlantic Monthly' és a 'Paris Review' nevű újságokban. Egyik novellája, a Fehér angyal, bekerült az Amerika legjobb novellái 1989-ben válogatásba, Houghton Mifflin kiadásában.

1993-ban Guggenheim, és 1998-ban National Endowment for the Arts ösztöndíjat kapott. 1995-ben kitüntették a Whiting Writers díjjal. Cunningham tovább képezte magát Provincetownban, Massachusettsben és a Brooklyni Kollégiumban. Jelenleg egyetemi tanár a Yale egyetemen, kreatív írást tanít.

Mindemellett Cunningham homoszexuális, és 18 évig párkapcsolatban volt a pszichoanalitikus és művész Ken Corbettel. Nem szereti, ha csak egy meleg írónak titulálják, mert a szexualitása alapvetően nem befolyásolja munkáját, és nem szereti, ha ezt említik meg mint fő jellemzőjét, mondotta a PlanetOut c. lapban megjelent interjúban.[2]

Az órák c. regényével Amerika meghatározó írói közé lépett, amelyből nagy sikerű film készült Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével.[3] Továbbá legújabb könyve, a Jellegzetes napok szintén jó kritikát kapott. Cunningham szerkesztette Walt Whitman verses és prózai kötetét, a Laws for Creationst, és társíró volt Susan Minottal, egy forgatókönyvben, amely Susan Este c. regénye alapján készült. Továbbá a forgatókönyvből készült film[4] producere is egyben, amelyben játszott Glenn Close, Toni Collette és Meryl Streep.

Bibliográfia

[szerkesztés]

Regény

[szerkesztés]

Forgatókönyvek

[szerkesztés]

Közreműködő

[szerkesztés]

Magyarul

[szerkesztés]
  • Otthon a világ végén; ford. Tótisz András; Ulpius-ház, Budapest, 2000
  • Az órák; ford. Tótisz András; Ulpius-ház, Budapest, 2002 (Ulpius klasszikusok)
  • Otthon a világ végén; ford. Tótisz András; Ulpius-ház, Budapest, 2004
  • Jellegzetes napok; ford. Tótisz András; Ulpius-ház, Budapest, 2006
  • A Hókirálynő; ford. Illés Róbert; Jaffa, Budapest, 2017
  • Mire leszáll az éj; ford. Farkas Veronika; Jaffa, Budapest, 2017

Díjak és kitüntetések

[szerkesztés]

Az órák c. regényért:

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Cunningham című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Michael Cunningham
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Cunningham témájú médiaállományokat.