Mexikói maja kódex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Grolier-kódex 9. lapja

A Mexikói maja kódex vagy Grolier-kódex (ismert még mint Sáenz Codex is) a fenn maradt négy maja könyv egyike.[1] Ez a negyedik maja kódex töredékes formában maradt fenn, amit a mexikóvárosi Museo Nacional de Antropologia őriz. Méretei: 18 x 12,5 cm, tíz maradék lappal.

Ezt a kódex-töredéket 1965-ben a mexikói Chiapas államban találták meg fosztogatók, majd a kutatókhoz is eljutott. Először a New York-i Grolier Clubban mutatták be 1971-ben (innen a megnevezése). A kódexről Michael Coe 1973-ban adott leírást, mely szerint a kódex többek között a Vénusz bolygó egy szinodikus periódusát tartalmazza. A kódexlapokon maja glyphák és maja istenségek rajzai láthatók, akik részben tolték fegyverzetet viselnek. Hasonló jeleket látunk pl. a Párizsi kódex 9. oldalán és a Drezdai kódex Vénusz-oldalain (46-50. oldalak). Úgy vélik, hogy a kódex 1021 és 1154 között keletkezett, amikor Chichén Itzát kiürítették és Mayapánt megalapították. A kódex lapjainak és tintájának korát egy sor kémiai teszttel állapították meg.

A kódex eredetiségét eleinte kétségbe vonták, mivel fosztogatóktól származott, és stílusa egyszerűbb más fennmaradt maja szövegeknél.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Romhányi Attila. Maja Mozaik. Duna Kiadó (2005). ISBN 9638684046 
  2. Úgy tűnik, valódi az 1000 éves maja kézirat - 2018-09-01

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Grolier Codex
A Wikimédia Commons tartalmaz Mexikói maja kódex témájú médiaállományokat.