Metro 2033 (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Metro 2033
Fejlesztő 4A Games
Kiadó
  • THQ
  • Deep Silver
Sorozat Metro 2033
Motor 4A Engine
Platformok
Kiadási dátum 2010. március 16.
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2 (2010. július)
Műfaj
Játékmódok egyjátékos videójáték
USK-besorolás USK 18
Adathordozó
A Metro 2033 weboldala

A Metro 2033 túlélőhorror first-person shooter, Dmitry Glukhovsky azonos című posztapokaliptikus regényének videójáték-adaptációja, melyet a 4A Games fejlesztett és a THQ jelentetett meg 2010 márciusában. A játékos Artyomot, a játék főhősét irányítja.

Cselekmény[szerkesztés]

2033-ban Moszkvában körülbelül 50 000 ember élte túl az atomháborút. A VDNH állomást veszélyes mutánsok ostromolják: a Feketék. Egy nap megjelenik a titokzatos Hunter, és arra kéri Artyomot, hogy jusson el a metró szívébe, a Poliszba, és adjon át egy üzenetet Millernek, a Spártaiak vezetőjének.

A VDNH-tól a Riga állomásig tartó úton megtámadja őket egy mutánsfalka, de sikeresen lerázzák őket. Rigán Artyom találkozik Bourbonnal, aki felajánlja neki segítségét, hogy eljusson a Proszpekt Mira állomásra. A Proszpekt Mira után felmennek a felszínre, ahol Bourbont elkapják és megölik a banditák. Artyom ezután találkozik a rejtélyes Kánnal, aki beomlasztatja Artyommal az egyik alagutat. Artyom elmondja Kánnak, hogy el kell jutnia a Poliszba.

Kán megmutat egy titkos átjárót a neonáci Negyedik Birodalom területére.

Ezután a főhős megszökik a kommunista Vörös Vonalra, ahol felfogadják katonának, és át akarják juttatni a Frontvonalon. Az út közben Artyom leesik a vonatról, ezért kénytelen egyedül folytatni az utat. A Frontvonalon való átjutás után két spártai katona, Pavel és Ulman menti meg Artyomot a nácik karmából. El akarják őt vinni a Poliszba, de ez nem jön össze, így Artyom hamar magára marad. Találkozik a Föld Mélyének gyermekeivel, megjárja a borzalmas Paveleckaját, és végül eljut a Poliszba. Ott részt vesz a Tanácson, ahol elküldik őt Millerrel és egy brahmannal a Lenin Könyvtárba, ahonnan visszaszerzi a D–6 tervrajzait. Egy spártai csapattal újraélesztik a D–6-ot, és élesítik a rakétákat, amellyel el akarják pusztítani a Botanikus Kertet, a Feketék fészkét. Elmennek az osztankinói tévétoronyhoz, ahol kihelyezik a rakéták irányításához szükséges lézert.

A játékos karmapontjai befolyásolják a befejezést.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Metro 2033 (videogame) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.