Metixén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metixén
IUPAC-név
1-metil-3-(9H-tioxantén-9-ilmetil)piperidin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 4969-02-2
PubChem 4167
ATC kód N04AA03
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C20H23NS
Moláris tömeg 309,469 g/mol

A metixén (INN: metixene) antikolinerg hatású Parkinson-kór elleni gyógyszer, kifejezett centrális és kevésbé jelentős perifériális hatással. Ez teszi különösen alkalmassá az extrapiramidális betegségek kezelésére. A legtöbb esetben megszünteti a finom tremort és gyakran jelentősen csökkenti a kifejezett tremort is. A parkinzonizmus egyéb szimptómája, mint a rigiditás megfelelően javul, de a bradykinézia úgy tűnik kevésbé. Ezenkívül rendelkezik kedélyjavító és csekély antidepresszáns hatással is. Kombinálható egyéb antiparkinzon készítménnyel, mint pl. levodopával vagy amantadinnal. Hatékony artérioszklerotikus eredetű tremor (tremor senilis) kezelésére is.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Metixeni hydrochloridum néven hivatalos.

Készítmények[szerkesztés]

  • TREMARIL

Forrás[szerkesztés]

  • Gyógyszerészi kémia. Szerkesztette: Fülöp Ferenc, Noszál Béla, Szász György, Takácsné Novák Krisztina. Budapest: Semmelweis Kiadó. 2010. 233–235. o. ISBN 978 963 9879 56 0  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Metixene című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.