Meklofenoxát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meklofenoxát
IUPAC-név
2-(dimetilamino)etil-(4-klórfenoxi)acetát
Kémiai azonosítók
CAS-szám 51-68-3
PubChem 4039
ATC kód N06BX01
Gyógyszer szabadnév meclofenoxate
SMILES
Clc1ccc(OCC(=O)OCCN(C)C)cc1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H16ClNO3
Moláris tömeg 257,71 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Kiválasztás vizelet
Terápiás előírások
Alkalmazás szájon át

A meklofenoxát az öregkori demencia és az Alzheimer-kór gyógyítására használható szer. A dimetilaminoetanol(en) (DMAE) és a 4-klórfenoxiecetsav(en) (pCPA) észtere. A DMAE természetes anyag, főleg halakban található meg. A pCPA szintetikus vegyület, amely az auxinokként ismert növényi hormonokra hasonlít.

Egyéb nevei, márkanevek: Meclofenoxat, Centrophenoxin, Lucidril, Cerutil, Claretil, Clofenoxine, Meclon, Mexazine, Nisantol, Proseryl, Ropoxyl stb. (Egyes országokban Analux márkanév alatt is forgalmazzák, de Magyarországon az Analux egy fenilefrin-alapú[1] szemcsepp.)

Hatások[szerkesztés]

Klinikai kísérletek szerint, idős pácienseknél javította az emlékezőtehetséget, serkentette az agyműködést, és javította az általános kognitív funkciókat.[2] Növeli a sejtmembrán foszfolipidjeinek a mennyiségét.[forrás?]

A legtöbb országban vény nélkül kapható szer, nootropikumként diákok is használják vizsgák előtt, gyakran valamilyen racetámmal (pl. piracetám) kombinálva.

Mellékhatások[szerkesztés]

Használata általában biztonságos, de egyes esetekben enyhe hányinger, illetve szédülés jelentkezett. Kórosan magas vérnyomás, illetve epilepszia esetén nem ajánlott![3] Nagy adagokat szedő pácienseknél alvás közbeni fogcsikorgatást figyeltek meg.

Lásd még[szerkesztés]

  • Ciprodenát (Actebral)
  • ISRIB (Integrated Stress Response inhibitor: Integrált stressz-válasz gátló)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A fenilefrin latin neve: phenylephrin
  2. (1977) „The differential effects of meclofenoxate on memory loss in the elderly”. Age and ageing 6 (2), 123–31. o. DOI:10.1093/ageing/6.2.123. PMID 329662.  
  3. Centrophenoxine Page @ The American Academy of Anti-Aging Medicine