Mehdi Frashëri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mehdi Frashëri
MehdiFrasheri.jpg
Született 1872. február 28.
Frashër
Elhunyt 1963. május 25. (91 évesen)
Róma
Állampolgársága albán
Foglalkozása
  • politikus
  • diplomata

Mehdi Frashëri (Frashër, 1872. február 28.Róma, Olaszország, 1963. május 25.) albán politikus, 19351936 között, majd 1943-ban két hétig Albánia miniszterelnöke.

Apja a 19. század végi nemzeti mozgalom, a Prizreni Liga egyik vezetője, Sami Frashëri volt. 1896-tól Konstantinápolyban szerkesztette az albán emigráció nacionalista szárnyának egyik sajtótermékét, a Kalendari Kombiar-t (’Nemzeti Naptár’). Később az oszmán közigazgatásban dolgozott mint Palesztina kormányzója, majd mint a Porta egyiptomi megbízottja.

Albánia függetlenségének 1912. november 28-ai kikiáltása után 1914 márciusától mint a nagyhatalmak által az ország vezetésére kijelölt Nemzetközi Ellenőrző Bizottság albán tagja tevékenykedett. Ezt követően háttérbe húzódott a politikai életben.

I. Zogu uralkodása alatt, 1935 augusztusában Fierben lázadás tört ki, amelynek letörése után a király társadalmi és gazdasági reformokat ígért, és október 22-én Frashërit bízta meg kormányalakítással. Az alapvetően liberális Frashëri megpróbálta kiterjeszteni a polgárjogokat, de csak a cenzúra megszüntetését tudta elérni a teljhatalmú I. Zogu árnyékában. Ennél többre a diktatórikus viszonyok közepette nem futotta, és kormányát 1936. november 9-én feloszlatták.

1943. október 24-én, a választásokat megnyerve ismét kormányt alakíthatott, de minthogy egy háború- és németellenes Frashëri-kormány Albánia orientációjának megváltozásával fenyegetett, a megszálló németek beavatkoztak és november 5-én Frashërit félreállítva a velük lojális Rexhep Mitrovicát tették meg miniszterelnöknek.

Albánia felszabadulása után a hatalomra kerülő kommunisták az ország elhagyására bírták Frashërit, aki Rómába emigrált és ott is halt meg.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Elődje:
Pandeli Evangjeli
Albánia
miniszterelnöke

1935–1936
Utódja:
Koço Kota
Elődje:
Ibrahim Biçaku
Albánia
miniszterelnöke

1943
Utódja:
Rexhep Mitrovica