Megvádolás (kormányzat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Megvádolási eljárás a Szenátusban Bill Clinton elnök ellen, 1999

A megvádolás vagy megvádolási eljárás egy olyan, számos országban létező alkotmányos eljárás, amelynek során az ország törvényhozó szerve az ország vezetőjét leválthatja. A megvádolás különbözik a visszahívás intézményétől, ahol a választók bizalmát elvesztő választott vezetőket népszavazás útján váltják le.

Különböző jogrendszerekben[szerkesztés]

Németország[szerkesztés]

Németországban a szövetségi elnököt megvádolhatja a Bundestag és a Bundesrat is, abban az esetben, amenyiben az elnök szövetségi törtvényt sért meg akaratlagosan. Ha a Bundestag vagy a Bundesrat megvádolja az elnököt, a szövetségi alkotmánybíróságnak kell döntést hoznia arról, hogy bűnös-e, és ha bűnösnek találják, arról is ők döntenek, hogy eltávolítják-e a pozícióból. A vádeljárás pontos leírását A Németországi Szövetségi Köztársaság alapjogának 61. cikkelye tartalmazza.

Amerikai Egyesült Államok[szerkesztés]

Az Amerikai Alkotmány Első Cikkelye adja meg a képviselőháznak az egyedüli hatalmat, hogy elfogadják a vádat, és a Szenátusnak, hogy benyújtsa azt. A vád második körében a szavazás során kétharmados többség szükséges a sikerhez. A vád nem feltétlenül vonja maga után a sikeres szavazás után sem a hivatal elhagyását, erről egy második eljárás során döntenek.

Oroszország[szerkesztés]

Oroszország elnökét akkor vonhatják vád alá, ha mind a Duma, mind pedig az Orosz Föderációs Tanács kétharmados többséggel megszavazza azt, valamint a legfelsőbb bíróság bűnösnek találja hazaárulás vádjában, és az alkotmánybíróság érvényesnek találja a vádlási folyamatot. 1995 és 1999 között a Duma több próbálkozást is tett arra, hogy elmozdítsa Borisz Jelcint a hivatalából, de sosem tudtak elég szavazatot összegyűjteni ahhoz, hogy az Orosz föderációs tanács elé terjesszék a javaslatot.

Más nyelveken[szerkesztés]

  • britUSA Impeachment
  • németAusztria Amtsenthebungsverfahren
  • Kína 弹劾
  • Oroszország Импичмент
  • Egyiptom سحب الثقة
  • Tajvan 彈劾
  • Észak-KoreaDél-Korea 탄핵

Források[szerkesztés]

  • Impeachment. The Free Dictionary. (Hozzáférés: 2014. június 16.)