Megazostrodon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megazostrodon
Evolúciós időszak: Késő triász - kora jura
A Megazostrodon rekonstrukciója a londoni Természettudományi Múzeumban
A Megazostrodon rekonstrukciója a londoni Természettudományi Múzeumban
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Emlősszerűek (Synapsida)
Csoport: Mammaliaformes
Rend: Morganucodonta
Család: Megazostrodontidae
Gow, 1986
Nem: Megazostrodon
Crompton & Jenkins, 1968
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Megazostrodon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Megazostrodon témájú kategóriát.

A Megazostrodon az emlősszerűek (Synapsida) osztályának Morganucodonta rendjébe, ezen belül a Megazostrodontidae családjába tartozó fosszilis nem.

A Megazostrodon a Mammaliaformes csoport egyik kihalt képviselője. A legtöbb őslénykutató szerint ez az állat tekinthető a legelső emlősnek. Az állat körülbelül 200 millió évvel élt ezelőtt a triász és a jura időszakok határán.[1] Habár van néhány hüllőszerű tulajdonsága, ezek elég csekélyek ahhoz, hogy valódi cynodontiának tekintsék. A Megazostrodon testfelépítése az emlősszerűek és az emlősök közti átmenet utolsó fázisát mutatja be.[2]

Jellemzői[szerkesztés]

A Megazostrodon kis, szőrös, cickányszerű állat volt. Hossza körülbelül 10–12 centiméter lehetett. Valószínűleg rovarokkal és gyíkokkal táplálkozott. A tudósok feltételezik, hogy éjjeli életmódot folytatott, mivel az agyüregének az a része, amely a hallást és a szaglást dolgozza fel, fejlettebb, mint a rokon cynodontiáké.[1] Valószínűleg azért volt éjszaka aktív, hogy elkerülje a nappal tevékeny dinoszauruszok táplálékául válását.[3]

Evolúciója[szerkesztés]

A Megazostrodontidae családból eddig csak a Megazostrodont ismerik jól. A családba a Megazostrodonon kívül még négy nem tartózik: Indozostrodon, Dinnetherium, Wareolestes és Brachyzostrodon. E család fajait korábban a Triconodonta, mai nevén Eutriconodonta rendbe sorolták (feltételezik, hogy a korábban Triconodonta név alatt ismert rend a Cynodontia emlősszerűekből fejlődött ki[4] a triász és a jura korok határán) A legújabb vizsgálatok szerint a Megazostrodontidae-fajok inkább a Mammaliaformes csoportba tehetők. Az emlősök és mammaliaformesok között a különbség csak kladisztikus és filogenetikus; szóval a mammaliaformesok ugyanakkora mértékben emlősök, mint az emlősök osztályának a többi rendje.

Ezeknek a korai emlősöknek számos olyan jellemzőik voltak, amelyek megkönnyítették a megélhetésüket. Ezeknek az állatoknak négyféle, újfajta foguk fejlődött ki:[5] metszőfog, szemfog, kiőrlő és nagyőrlő. Addig a hüllőknek és az egyéb állatoknak, nagyjából mindegyik foguk egyforma volt. Az új fogak megkönnyítették a táplálkozást. A csontvázaik is fejlettebbek voltak; a végtagok a test alatt és nem oldalt helyezkedtek el,[6] így fürgébbek lettek. A mellkasuk összeszűkült, tüdejük megnyúlt,[5] így több levegőhöz jutottak. Az alsó állkapocs csontjai egy darabba forrtak össze - addig a hüllőknek 7 darabból állt. Az állkapocs fölösleges csontjai a fülhöz „vándoroltak”, megalkotva a középfület (auris media), amely jobb hallást biztosított hordozójának.[1]

Valószínűleg az evolúciójuk legfőbb sikere az volt, hogy melegvérűkké váltak. Ez azért volt előnyös számukra, mert nem függtek többet a naptól és a környezetük adottságaitól. A „változás” rossz oldala azonban az volt, hogy mindig táplálékszerző úton voltak, hogy testhőmérsékletüket fent tudják tartani. A hideg vérű hüllők napokig vagy hetekig kibírták táplálék nélkül, a zsírrétegükből élve.

Felfedezése[szerkesztés]

A Megazostrodon rudnerae-t 1966-ban Ione Rudner fedezte fel Afrikában. Az állat faj neve felfedezőjének családnevét viseli.[7] Az állatot először 1968-ban A.W. Crompton és F.A. Jenkins Jr írták le.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Fur and Fangs: Mammal Origins Archiválva 2011. június 5-i dátummal a Wayback Machine-ben. Palaeobiology and Biodiversity Research Group, University of Bristol.
  2. 'Historical Biology. 1992, vol. 6 p.186. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)
  3. Smithsonian Science Abstract
  4. Mammology Archiválva 2006. október 27-i dátummal a Wayback Machine-ben Sam Houston State University.
  5. a b First Mammals Appear
  6. Mammalian Characteristics. Sam Houston State University.
  7. Dinosaur Mailing List. [2011. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)
  8. Crompton and Jenkins, "Molar occlusion in late Triassic mammals", Biological Review, 43 1968:427-458.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Megazostrodon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]