Medveczky Krisztina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Medveczky Krisztina
Született 1958. április 14. (63 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar[1]
Foglalkozása szertornász

Magasság160 cm
Szerzett érmek
 Magyarország színeiben
Torna
Olimpiai játékok
bronz
1972, München
összetett csapat
Világbajnokság
bronz
1974, Várna
összetett csapat

Medveczky Krisztina (Budapest, 1958. április 14. –) magyar tornásznő, edző.

Élete[szerkesztés]

Szécsényi Józsefné Irénke néni irányította a Köbölkút utcai általános iskolából a Pasarétre, a Vasasba, ahol Tóth Ernő, Békési Sándor, Ducza Anikó és Tass Olga foglalkozott vele. Kedvenc szerén, felemáskorláton volt a legeredményesebb.

Az aktív sportot befejezve előbb újságíró gyakornok volt a Népsportnál, majd éveken át edzősködött a Vasasban. 1986-ig három gyermeke és férje mellett családanyaként tevékenykedett. 1986-ban férje Londonban kapott ösztöndíjat, így a család odaköltözött. 1998-ban a férje – aki gyógyszerkutató vegyész, s mellette egyetemen is oktat – Brisbanebe kapott meghívást, ezért Ausztráliába költöztek.

Világbajnokság[szerkesztés]

1974-ben Várnában rendezték a világbajnokságot, ahol csapatban bronzérmet nyert.

Olimpia[szerkesztés]

A Német Szövetségi Köztársaságban, Münchenben rendezett XX., 1972. évi nyári olimpiai játékokon a bronzérmes olimpiai tornászcsapat (Békési Ilona, Császár Mónika, Kelemen Márta, Kéry Anikó, Medveczky Krisztina, Nagy Zsuzsanna) tagja volt. Ő volt az olimpia összes részvevője között a legfiatalabb a maga alig tizennégy esztendejével.

Kanada nagyvárosában, Montréalban volt az 1976. évi nyári olimpiai játékok tornadöntőinek helyszíne, ahol a tornászcsapat tagjaként negyedik helyen végeztek. Egyéni összetettben a tizenharmadik lett.

Források[szerkesztés]

  1. sports-reference.com (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. január 20.)