Mechanikus feltöltő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roots-fúvó egy AMC V8-as motoron
A Bristol Cenataurus csillagmotor centrifugálkompresszora a főtengelyével egybeépítve

A mechanikus feltöltő, vagy kompresszor a belső égésű motor sűrített levegős feltöltésének egyik módja. Ebben az esetben a feltöltéshez közvetlenül a motor főtengelyéről (többnyire áttételen keresztül, mely általában szabályozható vagy lekapcsolható) nyerik a működéshez szükséges energiát (itt a közös munkatengely másik végén a motor található). A feltöltő beszívja, majd sűrítve továbbítja a levegőt a motor hengereibe. A mechanikus feltöltő nyomásviszonya (a feltöltés utáni és előtti nyomás hányadosa) kisebb, mint a turbófeltöltő esetében.

A kompresszor előnye, hogy direkt kapcsolatban áll a motorral, ezért a gázadásra azonnal reagál. Repülőgép-motoroknál előnyös, hogy fordulatszáma csak töredéke a turbó 100–150 ezer/perces értékének, így kisebb a katasztrofális meghibásodás esélye. A mechanikus feltöltéses motorok alkalmazása a "downsizing" (kibocsájtás, súly-, súrlódás, fogyasztás csökkentés) mellett azt az előnyt nyújtja, hogy lehetőség nyílhat pneumatikus hibrid motorok készítésére (városi forgalomnak, ill. start-stop funkciónak megfelelően), mivel erre a célra lényegesen olcsóbbak lehetnek a teljesen elektromos (plug-in) hibrideknél.

A kompresszor hátránya, hogy a vele elért teljesítménynövelés aránytalanul megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást, hiszen a motornak a feltöltővel való közvetlen kapcsolata miatt mechanikai veszteséget kell ledolgoznia (például a híres Bentley Blower túraautó esetében 40 liter/100 km-re, bár ez 1930-ban 4500 cm3-es motorral újnak számított); illetve a turbóval szembeni " csúnyább " hang. A modern autógyártásban a kompresszort ma általában elavult megoldásnak tartják, de pl. a Mercedes gyár kitart hagyománytiszteletből a megoldás mellett a sportosabb modelljeiknél (ez a Daimler-Benz 600-as sorozatú repülőgépmotorok hagyományának továbbélése), hasonlóan az Audi6 2012 is. A Mercedes mellett még a Jaguar és néhány más autómárka alkalmaz napjainkban kompresszort "supercharged" megjelöléssel, bár a közeljövőben ez a piac is bővülhet, például az Eaton és Cosworth megállapodás nyomán.

Különböző kialakítású kompresszorok léteznek. Például a G-töltő vagy spirál töltő - melyet a Volkswagen épített be az 1800 cm3-es motorjaihoz, vagy a csavarkompresszor, de megemlíthető a Roots-fúvó is.

Lásd még[szerkesztés]