Mazsola (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mazsola (mesefigura) szócikkből átirányítva)
Mazsola
Mazsola és a Mazsola és Tádé-szereplő
Tádé (balra) és Mazsola
Tádé (balra) és Mazsola
Megjelenési információk
Első megjelenéseMazsola
MegalkottaBálint Ágnes
Bródy Vera
HangjaHavas Gertrúd
Mazsola adatai
Valódi neveMazsola
Fajazöld malac
Nemeférfi
SzüleiManócska (nevelőapa)
LakóhelyeManócska tökháza

Mazsola a Mazsola és a Mazsola és Tádé című bábfilmsorozatok és mesekönyvek főszereplője. A sorozat forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, a bábokat Bródy Vera, a díszleteket Koós Iván és Lévai Sándor tervezte, Mazsola bábját és a hangját Havas Gertrúd adta.

Mazsola születése[szerkesztés]

Bálint Ágnes, a sorozat írója mesélte el 1964 januárjában a Rádió- és Televízió Újságban, hogyan ihlette meg Bródy Vera duzzogó malac rajza. Manócska türelmes felnőtt figuráját pedig napi vonatozásai során formálta meg, látva a sok türelmetlen szülőt az utazók között. A sorozatot humora, a szeretni való bábok nagyon hamar sikeressé tették. A történetek hétköznapi gyerek felnőtt kapcsolatokra adtak jó megoldásokat. Az írónő abból indult ki, hogy nincs rossz gyerek vagy jó gyerek, hiszen a gyerekek még nem tudják, mi a rossz meg a jó. A siker igazi záloga az volt, hogy Mazsola pont olyan, mint egy kisgyerek, rosszaságaival és jóságaival együtt.

A siker bizonyítéka, hogy 1964-ben a Rádió- és Televízió Újság szilveszteri címlapján is Mazsola kíván boldog új évet.

1969-ben az alkotók úgy érezték, hogy valami frissítésre lenne szükség. Ekkor került bele a történetbe a kistestvér szerepében Tádé, hogy minden olyan helyzetet eljátszhassanak Mazsolával és a megfontolt, okos Manócskával, ami olyankor fordul elő, ha kistestvér érkezik a családba. Tádét hamar megszerették a nézők, és befogadták a családba.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Bálint Ágnes elbeszélése szerint amikor megtalálta Bródy Vera rajzát, mindjárt felhívta Havas Gertrúdot, hogy akar-e malac lenni. – Akarok! – válaszolta Trudi. Megkönnyítette az írást, hogy közben már hallotta Mazsola hangját.
  • 1964 májusában Mazsola panaszkodik egy újságcikkben, hogy felhasználják a nevét olyan könyvek reklámozására, amik a testvéréről szólnak, pedig neki nincs is testvére.
  • 1964 májusában nívódíjban részesült Bródy Vera a bábfigurák tervezéséért és Havas Gertrúd Mazsola megformálásáért.

Művek melyben Mazsola megjelenik[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]