Mazda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mazda Motor Corporation szócikkből átirányítva)
Mazda Motor Corporation
Típus
Alapítva1920. január
SzékhelyHirosima, Japán
VezetőkMacuda Dzsudzsiró (alapító)
Vatanabe Kazuhide (elnök)
Imaki Hiszakazu (CEO)
IparágGépkocsigyártás
Tulajdonos
  • Japan Trustee Services Bank (0,063)
  • Toyota (0,05)
  • The Master Trust Bank of Japan (0,057)
  • Sumitomo Mitsui Banking Corporation (0,022)
Formakabusiki gaisa
Termékek
Árbevétel2,919,8 milliárd jen (2005)
Alkalmazottak száma36 626
LeányvállalataiMazda (United States)
Tőzsdetokiói tőzsde

Mazda Motor Corporation (Japán)
Mazda Motor Corporation
Mazda Motor Corporation
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 22′ 37″, k. h. 132° 30′ 03″Koordináták: é. sz. 34° 22′ 37″, k. h. 132° 30′ 03″
A Mazda Motor Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mazda Motor Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mazda Motor Corporation (マツダ株式会社 Macuda Kabusiki-gaisa) japán autógyártó vállalat, melynek székhelye Hirosimában, Japánban van.

2006-ra a vállalat termelése elérte az évi 1,25 millió járművet, amit elsősorban Japánban, Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában, kisebb mértékben Latin-Amerikában értékesítettek.

2020-ban lett a Mazda megalakulásának 100. évfordulója, mivel elődje,a Toyo Cork Kogyo LTD. 1920-ban alakult meg. A virágzó autógyártó cég ekkorra már a világon nagyon elismert és egyik legbiztonságosabb autómárkájává nőtte ki magát.

Modellek (Wankel-motor)[szerkesztés]

Modellek (Otto-motor)[szerkesztés]

Mazda3
Mazda CX-5
Egy Mazda gépkocsi

Versenyautók[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A Mazda története Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. néven kezdődött 1920-ban, Japánban. 1927-ben a Toyo Cork Koygo cég átnevezte magát Toyo Koygo Co., Ltd.-re. Toyo Kogyo a gépgyártás után a járműgyártás felé fordult, amikor 1931-ben bemutatta a Mazdagó-t, ami egy motoros riksára hasonlító háromkerekű jármű volt. A Toyo Kogyo a második világháború alatt végig fegyvereket gyártott a japán hadsereg számára. Ezek közül a Type 99 puska a leginkább említésre méltó. A vállalat formálisan csak 1984-ben vette fel a Mazda nevet, jóllehet már a kezdetektől minden autóját ezzel a névvel értékesítette. A Mazda R360-at 1960-ban mutatták be, amit 1962-ben a Mazda Carol követett.

Mazdago

A Ford Motor Company tulajdonában kezdetben a Mazda 15%-a volt, azonban miután a Mazda pénzügyi válságba került a Ford 33,4%-ra növelte részesedését a Mazdában 1999. március 31-én, amivel megszerezte az ellenőrzést a vállalat felett. A Ford egyik vezetőjének, Mark Fieldsnek a nevéhez fűződik a Mazda kiemelése a válságból. A Ford több modelljét is Mazda-alapokra építette, mint például a Ford Probe-ot, az észak-amerikai Ford Escort későbbi modelljeit és a Mercury Tracert, valamint a Mazdával együttműködve fejlesztették ki a Ford Escape/Mazda Tribute párost.

A Mazda segített a Fordnak az 1991-es Explorer kifejlesztésében is, amit a Mazda 2 ajtós Navajó-ként árult 1991-1994 között. Furcsamód a Mazda verziója nem aratott sikert, míg a Ford (ami 4 és 2 ajtós változatban is elérhető volt) azonnal a SUV-eladási listák élére került, és meg is őrizte ezt a pozícióját egy évtizeden át. A Mazda a Ford Ranger pickupját használta az észak-amerikai piacra szánt saját B-series kisteherautóinak az alapjául. Ezek gyártását 1994-ben kezdte meg és a mai napig gyártja őket az Amerikai Egyesült Államokban. Azonban ma ezek az autók a Mazdától származó 2,3 literes soros, 4-hengeres motorral készülnek a régi Ford Lima 2,3 literes soros, 4-hengeres helyett. 3,0 literes és 4,0 literes Ford V6-os motorokkal is kapható volt az autó (igaz a 3,0 literes erőforrással csak a 2007-es modellévig), valamint négykerék-hajtással és 4 ajtós kivitelben is (jóllehet nem hagyományos hátsó ajtókkal, mint amilyennek a GM és a Nissan által készített modellek kabinja volt felszerelve, vagy amilyennel a Ford is kínálta a Sport Tracet).

Egy 1979-es alku lehetővé tette a Ford számára, hogy Mazda emblémával áruljon Fordokat Ázsiában és Ausztráliában. Így árulták a Ford Lasert és a Ford Telstart. Ezek a modellek váltották le azokat a Ford Europe-tól származó modelleket, amelyeket az 1970-es években árultak. A Ford arra is felhasználta a Mazda modelleket, hogy létrehozza a saját kiskereskedelmi hálózatát Japánban. Az Autorama autókereskedői árulták ezeket az autókat és a Ford US és Ford Europe modelljeit is. A Ford gyártmányok Mazda emblémával történő értékesítését 2000 után fejezték be, amikor a Ford a Lasert a már Ford név alatt futó Focusszal, a Telstart pedig a szintén Ford márkanév alatt futó Mondeóval cserélte le.

Ennek a fordítottja történt Európában, ahol a Mazda saját emblémájával árult Ford modelleket. Például a Ford Fiestára alapuló Mazda 121-et. A Ford és a Mazda később még jobban elmélyítette az együttműködést, amikor közös padlólemezre kezdték építeni az autóikat.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mazda
A Wikimédia Commons tartalmaz Mazda témájú médiaállományokat.