Maximus Decimus Meridius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Maximus Decimus Meridius a 2000-ben bemutatott Gladiátor című amerikai film szereplője. Russell Crowe alakítja.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Maximus egy hadvezér volt Róma szolgálatában. A Felix (szerencse) légió hadvezére, az északi seregek parancsnoka.

A germániai hadjárat végső csatája után Marcus Aurelius felkéri, hogy legyen Róma megbízott uralkodója és állítsa vissza a Szenátus hatalmát. Amíg ezen gondolkodik, a császár fia, Commodus megöli apját, így ő lesz a császár. Commodus parancsot ad, hogy Maximust és a családját öljék meg, mert Maximus nem fogadja el a rangot, amit neki ígért.

Maximus megöli a pretoriánusokat, akiket rá küldenek. De családját nem tudja megmenteni. Lassan ballag a sivatagban míg nem elájul.

Egy rabszolga-kereskedő talál rá. Ő eladja Proximonnak egy gladiátor-kiképző fejének. Itt sok barátot szerez, akik később hasznára lesznek. Elkezdődik kiképzése. Eközben Rómában játékok folynak a volt császár, Marcus Aurelius tiszteletére. Az egyik szereplő így vélekedik erről: „Elég viccesnek találom mert Ő, Marcus Aurelius tiltott ki minket Rómából”.

Ezek után elmennek Rómába. Itt az első „csata” után a császár arra kéri, hogy fedje fel magát (ugyanis sisak volt rajta). Itt jön egy híres monológ: „Maximus Decimus Meridius vagyok, az északi seregek parancsnoka, a Félix légiók hadvezére, Marcus Aurelius hű szolgája mindhalálig. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje és bosszút állok értük. Míg élek, vagy azután.”

Ezek után Commodus különböző halálközeli játékokat rendez Maximusnak. De nem sikerül elpusztítania. Közben egy barátja összehozza egy-egy szenátorral akitől 2 pihent lovat kér, hogy elmenjen Ostyába (ejtsd: Osztia), ahol serege állomásozik. Ugyan jelenleg más a hadvezére a seregnek, de őt fogják követni. A terv meghiúsul. mert Commodus tudomást szerez a cselről. Hogy végleg megölje Maximust, egy viadalt szervez a Colosseumban Maximussal. De hogy egy kis előnye legyen, lapockán szúrja egy mérgezett tőrrel. A játékot elveszti, de Maximus a mérgezett tőr miatt meghal.

Az utolsó összecsapása előtt elhangzik a Római légiósok köszöntése. „Erő és becsület!” Az ókorban ez sokat jelentett az igaz harcosok és katonák számára. Szellemi és fizikai erőt, a szavukat és tettüket, pedig a becsület fémjelezze. Példa lehet a XXI. századnak is ez a kor. Dicső kor volt, örökké emlékezni fogunk az ilyen hősökre, mint Maximus Decimus Meridius.

További információk[szerkesztés]