Max Hussarek von Henlein

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Max Hussarek von Henlein
Baron Max Hussarek von Heinlein.jpg
Született 1865. május 3.
 Habsburg Birodalom
Pozsony
Elhunyt 1935. március 6. (69 évesen)
 Ausztria
Bécs
Sírhely Zentralfriedhof
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége Ausztria osztrák
Foglalkozása jogász, politikus
Iskolái Bécsi Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Max Hussarek von Henlein témájú médiaállományokat.

Báró Max Hussarek von Henlein (Pozsony, 1865. május 3.Bécs, 1935. március 6.) osztrák jogász, politikus, államférfi, osztrák miniszterelnök.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Hussarek von Henlein 1865. május 3-án, Pozsonyban született. Egyházjogi professzor volt a Bécsi Egyetemen, majd megkezdte közszolgálati karrierjét és 1917-es miniszterelnöksége előtt kisebb beosztásokban dolgozott.

1911-től 1917-ig három kormányban is betöltötte az oktatási miniszter szerepkörét. Miután ő lett Heinrich von Clam-Martinic után 1917-ben az osztrák miniszterelnök, szövetségi szerkezetátalakítást kívánt végrehajtani, hogy fent tudjon maradni az osztrák és a magyar állam monarchiája. Ez a kísérlete azonban nem járt sikerrel. Ugyanis azt akarta, hogy a birodalmon belül hozzanak létre egy teljesen független horvát államot és be is terjesztett egy ilyen javaslatot, de a magyar ellenzék ezt megakadályozta és ennek következményeként Max Hussarek tizenegy nap múlva lemondott miniszterelnöki posztjáról. A háború után visszatért a tudományos életbe. Ezen felül később ő irányította a Vöröskereszt bécsi és Alsó-ausztriai közigazgatását.

Hussarek 1935. március 6-án, Bécsben halt meg 69 évesen.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]