Mavrák Béla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mavrák Béla
Yehudi Menuhin and Béla Mavrák.jpg
Életrajzi adatok
Született 1966. április 7. (52 éves)
Baden bei Wien
Származás magyar
Pályafutás
Műfajok Opera
Együttes Johann Srtauss Orchestre (Platin Tenors)
Hang tenor
Tevékenység

Mavrák Béla aláírása
Mavrák Béla aláírása

Mavrák Béla weboldala

Mavrák Béla (Baden bei Wien, 1966. április 7. –) magyar tenor.

Mavrák Béla 1966-ban született az Ausztriai Baden bei Wien-ben. Gyermekkorát a vajdasági Nagybecskereken töltötte.

Alap és Középfokú iskoláit elhagyva készült az orvosi egyetemre, de a katonai behívó közbe szólt. A katonaságnál kezdett el komolyabban foglalkozni a zenéléssel, ebben az időben próbált dalokat is írni. Katonai szolgálata után a család egyik zenetanár barátját kérte meg, hogy segítsen neki a hangját képezni. Ez a tanár a későbbi Bursać professzor volt, aki először vette észre Mavrák vokális tehetségét, és aki bátorította, hogy iratkozzon be a belgrádi Zeneakadémiára. 1989-ben került be a Zeneakadémiára, ahol a híres jugoszláv tenor Zvonimir Krnetić volt a tanára.

1991-ben nagybátyja meghívására Németországba, Kölnbe költözött, hogy ott folytassa tovább tanulmányait. A Kölni Zeneművészeti Egyetemen olyan tanárai voltak, mint a világhírű Franco Corelli és Gianni Raimondi olasz és Nicolai Gedda svéd tenorok. 1994-ben fejezte be tanulmányait. Ma is Kölnben él.

2005 óta Andre Rieu-vel a "Valcerkirállyal" és a Johann Straus Orchestrával járja a világot. Eddig közel 700 különböző helyszínen léptek fel.