Maurice Tillet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Maurice Tillet
Maurice Tillet.png
Született 1903. október 23.
Oroszország
Elhunyt 1954. szeptember 4. (50 évesen)
Franciaország
Művészneve Francia angyal
Állampolgársága francia
Foglalkozása pankrátor
Halál oka szívelégtelenség

Magasság 170 cm
Súly 122 kg

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maurice Tillet témájú médiaállományokat.

Maurice Tillet (1903. október 23.1954. szeptember 4.) oroszországi születésű francia pankrátor világbajnok.

Élete[szerkesztés]

Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez az endokrinológiai betegség a növekedési hormon túltermelődésével, és a csontozat rendellenes túlnövekedésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is túlzott méretűvé válik. Betegsége miatt megjelenése rendkívüli volt.

Több évig szolgált a francia haditengerészetnél, ahol mérnökként dolgozott. Az Egyesült Államokba költözött, ahol „francia angyal” művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Debütálását követően hamar népszerű lett, olyannyira, hogy számos Angyal-imitátor jelent meg a pankrátorok között. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett.

Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet beleegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Ezek közül az egyik ma a Pennsylvania állambeli York-ban a York Barbell Buildingben található.

Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű, bár nem bizonyított elképzelés, hogy róla mintázták Shrek, a rajzfilmfigura alakját.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maurice Tillet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.