Maurice Tillet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maurice Tillet
Maurice Tillet.png
Született
1903. október 23.
Oroszország
Elhunyt
1954. szeptember 4.
Franciaország
Művészneve Francia angyal
Állampolgársága francia
Foglalkozása pankrátor
Halál oka szívelégtelenség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Maurice Tillet témájú médiaállományokat.

Maurice Tillet (1903. október 23.1954. szeptember 4.) oroszországi születésű francia pankrátor világbajnok.

Élete[szerkesztés]

Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez az endokrinológiai betegség a növekedési hormon túltermelődésével, és a csontozat rendellenes túlnövekedésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is túlzott méretűvé válik. Betegsége miatt megjelenése rendkívüli volt.

Több évig szolgált a francia haditengerészetnél, ahol mérnökként dolgozott. Az Egyesült Államokba költözött, ahol „francia angyal” művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Debütálását követően hamar népszerű lett, olyannyira, hogy számos Angyal-imitátor jelent meg a pankrátorok között. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett.

Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet beleegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Ezek közül az egyik ma a Pennsylvania állambeli York-ban a York Barbell Buildingben található.

Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű, bár nem bizonyított elképzelés, hogy róla mintázták Shrek, a rajzfilmfigura alakját.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maurice Tillet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.