Maurice Bourgès-Maunoury

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maurice Bourgès-Maunoury
1958-ban
1958-ban
Franciaország miniszterelnöke
Hivatali idő
1957. június 13. 1957. szeptember 30.
Előd Guy Mollet
Utód Félix Gaillard

Született 1914. augusztus 19.
Luisant
Elhunyt1993. február 10. (78 évesen)
Párizs
Párt Parti radical

Foglalkozás mérnök
Iskolái

Díjak Companion of the Liberation
A Wikimédia Commons tartalmaz Maurice Bourgès-Maunoury témájú médiaállományokat.

Maurice Bourgès-Maunoury (Luisant, 1914. augusztus 19.Párizs, 1993. február 10.) francia politikus, mérnök, ellenálló, a Negyedik Francia Köztársaság 18. miniszterelnöke.

Pályafutása[szerkesztés]

Anyai nagyapja 1922/24-ben Raymond Poincaré belügyminisztere volt, anyai dédapja Eure-et-Loir nemzetgyűlési képviselője. Maurice Bourgès-Maunoury mérnöknek tanult az École Polytchnique-en, jogból is diplomázott, és tanulmányokat folytatott a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének elődjében.

Tüzérségi hadnagyként vett részt a franciaországi hadjáratban. Belga csapatokkal együtt szállt szembe ezrede az előre törő németekkel az Ardennekben. Bourges-Maunoury fogságba esett, Ausztriában töltött 13 hónapot hadifogságban. 1941 júliusában mérnöki minőségben, visszaküldték a megszállt Franciaországba. Ott hamarosan kapcsolatot keresett az ellenállás csoportjaival. 1942 végén átkelt a Pireneusokon, hogy csatlakozzon a Szabad Francia Erőkhöz. A spanyol határőrök elfogták, de ő kanadainak adta ki magát, hogy megakadályozza visszatoloncolását Franciaországba. Pamplonában tartották fogva több hónapig, végül brit segítséggel Gibraltáron keresztül elérte Londont 1943 elején.

Nagy-Britanniában különleges kiképzésben részesült, és szeptember 15-én érkezett Lons-le-Saunier-ba légi akció keretében. Először Rhône-Alpes (R1), majd az ellenállás országos katonai megbízottja. 1944 májusában Londonba repült, hogy beszámoljon a szövetségesek érkezésének előkészítéséről. 1944. június első hetében ejtőernyővel dobták le két társával Clunybe. Lyon felszabadulása után Párizsba indult katonai feletteséhez, de Montceau-les-Mines-ben a német sortűz súlyosan megsebesítette. Charles de Gaulle tábornok a kórházi ágyához hozta a Croix de la Libération kitüntetést.

Bourgès-Maunoury 1945 júniusáig a francia hadsereg vezérkari főnökhelyettese, 1946-ban Haute-Garonne nemzetgyűlési képviselője. Robert Schuman első kormányában költségvetési államtitkár, a másodikban hadügyi államtitkár helyettes. 1950-ben közmunkaügyi miniszter. 1951/52-ben nemzetvédelmi miniszterhelyettes, majd fegyverkezésügyi miniszter. 1953 és 1957 között pénzügyminiszter, kereskedelmi és iparügyi miniszter, hadügyminiszter, belügyminiszter és nemzetvédelmi miniszter volt. 1957. június 13-én kormányt alakított, amely november 6-án megbukott. 1960-ban befejezte politikai pályáját és a magánszférában, a Groupe Rivaud bankban dolgozott.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]