Matuzsálem-fa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matuzsálem-fa
Methuselah Walk USA Ca.jpg
Ország Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése
Matuzsálem-fa (USA)
Matuzsálem-fa
Matuzsálem-fa
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 23′ 07″, ny. h. 118° 10′ 37″Koordináták: é. sz. 37° 23′ 07″, ny. h. 118° 10′ 37″
A Matuzsálem-liget Kaliforniában.

A Matuzsálem-fa a világ ma ismert egyik legidősebb élőlénye, egy simatűjű szálkásfenyő (a Pinus longaeva fajból) a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben (White Mountains).

A fából vett minták szerint 2012-ben 4843–4844 éves volt.[1] Egy szálkásfenyő liget egyik fája, pontos helyét a fa védelmében a U.S. Forest Service (erdészeti szolgálat) titokban tartja.

A Matuzsálemnél is öregebb volt az ugyanabból a fajból származó Prométheusz-fa, amelyet 1964-ben kivágtak.

A simatűjű szálkásfenyők a fahatár közelében, vagy közvetlenül a fahatárnál élnek. (Ez az a magasság, ami felett már nem él meg fa.) Az alacsony hőmérséklet, száraz talaj, erős szél és a rövid növekedési időszak miatt nagyon lassan nőnek, a fájuk nagyon sűrű és gyantás, ezért nagyon ellenálló a rovarok, gombák és betegségek károsításával szemben. Ahogy a fa öregszik, a külső részek egyre inkább elhalnak és gyakran már csak egy vékonyka élő szövetfonal köti össze a gyökereket a maradék élő ágakkal.

A Pinus longaeva faj legközelebbi rokonai, a gyantástűjű szálkásfenyő (Pinus aristata) és a rókafarkfenyő (Pinus balfouriana) ugyancsak hosszú életűek, találtak belőlük 3000 éves példányokat is.

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. 'Pinus longaeva'. Gymnosperm Database, 2007. március 15. (Hozzáférés: 2008. június 20.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]