Matrox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matrox
Jelmondat The Way It's Meant to Be Played
Típus vállalat
Alapítva 1976
Székhely Montreal,
Kanada Kanada
Iparág Számítógép hardver
Termékek Videokártyák
Alkalmazottak száma 900+

A Matrox weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matrox témájú médiaállományokat.

A Matrox egy kanadai cég, mely személyi számítógépekbe való videokártyákat, továbbá videófeldolgozással kapcsolatos számítógépes hardvereket gyárt.

1976-ban alapította Lorne Trottier és Branko Matić. A Matrox név a két alapítótag nevéből áll össze: a "Ma" Matićból, a "tro" a Trottier-ből, a szóvégi x pedig az angol "excellence", azaz „kiválóság” szóból jön.

A Matrox egy gyűjtőnév, amely két külön vállalatot jelöl: az egyik a Matrox Graphics Inc., a másik pedig a Matrox Electronic Systems Ltd., amelynek két divíziója van: az Imaging és a Digital Video Solutions. A Matrox Graphics a közismertebb, ugyanis több mint 30 éves múltra tekintenek vissza személyi számítógépbe illeszthető videokártyák fejlesztése területén. A Matrox Electronic Systems mindkét divíziója professzionális felhasználásra gyárt termékeket. Az Imaging termelési, orvosi diagnosztikai illetve biztonságtechnikai célokra készít különféle képfeldolgozó hardvereket, a Digital Video Solutions pedig videófeldolgozással, -vágással, illetve -tömörítéssel kapcsolatos hardvereket gyárt.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]