Matka-kanyon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matka-kanyon
Ország Észak-Macedónia
Terület65,75 km2
Elhelyezkedése
Matka-kanyon (Észak-Macedónia)
Matka-kanyon
Matka-kanyon
Pozíció Észak-Macedónia térképén
é. sz. 41° 56′ 24″, k. h. 21° 18′ 00″Koordináták: é. sz. 41° 56′ 24″, k. h. 21° 18′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Matka-kanyon témájú médiaállományokat.
A Matka-kanyon
Felülnézetből
A Szent András-monostor

Matka-kanyon (macedónul Кањон Матка, jelentése: anyaméh) az észak-macedón fővárostól, Szkopjétól nyugatra 15 kilométerre fekszik, 5000 hektáros területen.[1] Az egyik legnépszerűbb kirándulóhely Macedóniában.[2] A Matka-kanyon egy nyugat–kelet irányban húzódó hegyvonulatot szel ketté, területén a Treska-folyó, a Matka-tó, valamint számos középkori kolostor található. A Matka-tó a legrégebbi mesterséges tó Észak-Macedóniában.

Geológia[szerkesztés]

Összesen tíz barlang található a Matka-kanyon területén. A legrövidebb barlang 20 méter hosszú, a leghosszabb pedig 176 méteres. Ezen kívül még két 35 méter mély vertikális (függőleges) barlang is található a Matka-kanyonban.

Vrelo-cseppkőbarlang[szerkesztés]

A Treska-folyó jobb oldali partján található Vrelo-cseppkőbarlang a világ új hét csodája szerinti 77 legszebb természeti csoda egyike. A barlangban számos függőcseppkő található, valamint a barlang belső felében két kisebb tavacska bújik meg. Az egyik tó 8 méter hosszú és 15 méter mély, míg a másik 35 méter hosszú és 18 méter mély.[3] Bár a Vrelo-cseppkőbarlang mélysége nem ismert, sokak szerint lehetséges, hogy ez a világ legmélyebb víz alatti barlangja.[4] A Vrelo-cseppkőbarlangot csak csónakkal vagy kajakkal lehet megközelíteni. Hajókirándulásra és kajak kölcsönzésre van lehetőség a Matka-tó partján.[5]

Látnivalók[szerkesztés]

A Matka-kanyon a helybeliek és a turisták körében egyaránt népszerű, a főváros relatív közelségének és könnyű megközelíthetőségének köszönhetően. A kanyon egész évben nagyszerű túrázási lehetőséget nyújt, míg sziklamászásra április-májustól novemberig van lehetőség. Emellett a gyors sodrású Treska-folyó kajakozókat is vonz a világ minden tájáról.

Kolostorok[szerkesztés]

A Matka-kanyon környékén számos ortodox keresztény templom és kolostor található.

A 14. században épült Szent András-kolostor közvetlenül a tó partján található. A Szent Nikola-kolostor 501 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, a kanyon fölé tornyosuló sziklafalon. Építési éve nem ismert, azonban az első írásos források a 17. században tesznek említést róla. Az ikonosztáz 1645-ben készült, azonban a 18. században a kolostor elhagyatottá vált, és csak a 19. században került újjáépítésre. A Szent Szűz Mária-kolostor a Treska-folyóhoz közel található. A 14. században épült kolostor freskói az 1500-as évek végén készültek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Matka Canyon. www.macedonia.co.uk. (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  2. Skopje Apartments | Post (angol nyelven). Skopje Apartments - Self Catering Apartments in Skopje, Macedonia. (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  3. www.canyonmatka.com - Cave Vrelo. web.archive.org, 2009. augusztus 2. [2009. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  4. Cite web-hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni!. www.setimes.com. (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  5. admin: What to do in Skopje? 15+ BEST Things you must see & do (amerikai angol nyelven). Eat, Sleep, Wander, 2018. június 16. (Hozzáférés: 2019. január 23.)