Bolyai János Matematikai Társulat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mathematikai és Physikai Társulat szócikkből átirányítva)
Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva1947
Típustudományos köztestület
SzékhelyBudapest (Falk Miksa utca, 12. I./4.)
A Bolyai János Matematikai Társulat weboldala

Bolyai János Matematikai Társulat (székhelye: Szeged, 1947–1949; Budapest, 1949–) tehetséggondozó szakmai társulat.

1948-ban tagjává vált a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ)/napjainkra tulajdonképpen megszűnt/, 1956-tól kezdve tagja a a Nemzetközi Matematikai Uniónak (IMU), 1990-től kezdve pedig az Európai Matematikai Társaságnak (EMS).

A társulat alapítása és tevékenysége[szerkesztés]

A Mathematikai Physikai Társulat, melyet 1891-ben alapítottak (1919 után Eötvös Loránd Matematikai és Fizikai Társulat) egyik jogutódjaként (másik jogutód az Eötvös Loránd Fizikai Társulat) alakult meg a Bolyai János Matematikai Társulat Szegeden, 1947-ben. Bolyai János matematikában kifejtett teljesítménye iránti tiszteletből nevezték el róla a társulatot. Első elnöke Rédei László, főtitkára Kalmár László. 1949-től a társulat székhelye Budapest. Társadalmi szervezetként működik mind a mai napig, célja a tehetséggondozás, a matematika oktatásának segítése az elemi iskolától a felsőoktatási intézményekkel bezárólag. Matematikai versenyeket szervez az általános és középiskolák számára és a felsőoktatási intézményekben. A szakmai tevékenységeket szakosztályokban végzik, tudományos, oktatási, alkalmazott matematika szakosztályokat működtetnek. Szakfolyóiratok kiadása, tudományos konferenciák szervezése is a hatáskörükbe tartozik. Évente megszervezik a Rátz László vándorgyűlést.

A társulat tevékenységét 2021-ben Prima Primissima díjjal ismerték el.[1]

A társulat nevezetes tagjai[szerkesztés]

A Bolyai János Matematikai Társulatot Szegeden alakították meg 1947 nyarán. Az első közgyűlésen elnöknek Rédei Lászlót, főtitkárnak Kalmár Lászlót választották.

A társulat elnökei[szerkesztés]

A társulat folyóiratai[szerkesztés]

A társulat által szervezett versenyek[szerkesztés]

A társulat által kiadott díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MTI-Portfolio: Átadták az idei Prima Primissima Díjakat. Portfolio.hu, 2021. december 3. [2021. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]